Egy jóga oktató vallomása

Jakab Robin vagyok, 28 éves jógaoktató. Most biztos arra gondolsz, hogy úristen neked is csak megszületni volt nehéz, meg hogy ez nem is munka, dolgoztál volna és még sorolhatnám az intelmeket.

Így hát az elején le szeretném szögezni, hogy én sem ennek születtem. Hidd el, ha valakinek, akkor nekem kalandosan kezdődött az életem, három középsuli, rendészeti szakközép, gimnázium, végül egy épületgépészeti szak, egy szóval nem találtam a helyem a világban. Ami viszont mindig is meghatározta az életem, az a mozgás és a sport szeretete. A szüleimnek már egész kisgyermek koromban rá kellett jönniük, hogy nem tudnak mit kezdeni a rengeteg energiámmal. Így hát döntöttek, és én mire föleszméltem volna, a már jól megszokott iskolapad, házi feladat sorrend utáni játék helyett, édesapám kezét szorítva álltam egy helyi judo terem ajtajában. Itt kezdődött a ’szerelem’, ami végig kísért az általános iskola végéig. Heti három edzés, versenyek, sikerek és kudarcok, majd jött a ballagás, középsuli, új barátok, szerelembe esés, de immár nem a sportba, egy szóval háttérbe került a sport, hirtelen minden fontosabb lett. Szerencsére sokáig nem bírtam nélküle, talán két vagy három év telt el, mire ismét fellobbant bennem a vágy, hogy sportolni kéne. A régi klubbomba már nem szerettem volna visszatérni, viszont az új dolgokra mindig is nyitott voltam, így hát beiratkoztam egy Kick-Box szakosztályba, ahol újabb egy évvel gyarapítottam a küzdősportok világában szerzett tapasztalatomat.

image2

Közben teltek múltak az évek, épületgépész lettem, sok megbízás, még több projekt fogadott, köztük az egyetlen szeretett nővérem, Adrienn egy számomra vad terve, ami nekem akkor még nem volt több, mint egy újabb munka a sorban. Természetesen elvállaltam, hiszen szüksége volt a munkámra, mert ahogy ő mondta: Csak pozitív energiájú emberekkel szeretne dolgoztatni. A megbízás nem másról szólt, mint egy most már csak Amasole Jóga Rómaiként ismert jógaterem teljes belsőépítészeti kialakítása. Megmondom őszintén: életemben talán ekkor hallottam először a jóga szót. Na szóval mi nekiálltunk, kettő vizesblokk, kisterem, nagyterem, légbefújós gyorsfűtő rendszer, 40C-os nagyterem levegő hőmérséklettel, úristen..ki az, aki ide fog jönni kínozni magát. Röpködtek a kérdések a fejemben, de mivel bírálni nincs jogom a terveket, így hát csináltam, amit kellett. Idő közben elkészült a terem, jött is a felajánlás, elsők közt próbálhatjuk ki az órákat. Természetesen egy köszönet nyilvánítás mellett nemleges válasz, erre nekünk nincs időnk címmel érzelmes búcsú, és az újabb projektek tengere következett. Immár nem csak a fizikai, hanem a pszichés nyomás mellett. Egyre kevésbé kezdtem bírni, túl nagy lett a teher rajtam, úgy éreztem kell valami munka utáni stressz levezető. Ismét jött az ötlet: Thai-boxolni fogok, átrendeződtek a hétköznapjaim, munka után edzés heti három, olykor négy alkalommal. Kicsit mélyebben is belemerültem talán mint, ahogy terveztem, elkezdtem versenyezni is, ez durvább felkészülésekkel járt, és még több időt igényelt. És bár kikapcsolódni mentem a klubba, a lelkesedésemmel lassan az ellenkezőjét kezdtem el elérni, elkezdtem túlhajszolni magam, gyűltek a verseny utáni a sportág sajátos sérülései. Repedt bordák, szilánkosra tört lábfej és társaik. Túl nagy jelentőséget nem tulajdonítottam nekik, hisz tudtam, ez ezzel jár, majd kipihenem. Csak akkor kezdtem el észrevenni magam, amikor egy mérkőzésem után nem a jól megszokott pihenő, hanem egy építkezés várt.

IMG 20170927 080145

Edzőmmel, Szabó Balázzsal

Talán ez volt az a pont, amikor elgondolkodtam rajta, hogy kell-e ez nekem? Nemmel válaszoltam magamnak, kicsit visszább vettem a lendületből, négy év után kiléptem a klubból, és egy lazább irányba tereltem az életem a sport terén, immár a box világában. Idő közben, látva a nem éppen nyugalommal teli mindennapjaimat, ismét jött a testvéri intelem a nővéremtől: gyere és próbáld ki a jógát, meglátod jót fog tenni, hisz a nevében is benne van. (Utólag visszagondolva már bánom, hogy nem hallgattam rá az elején.)

Természetesen felháborodva utasítottam vissza mondván: mi vagyok én kislány? Hiszen a jóga azoknak való. Hatalmasat tévedtem!

Egy kis idő elteltével végül beadtam a derekam és felkészültem lelkiekben az első órámra, ami egy Sole Hot nevezetű óra volt abban a bizonyos 40C-os teremben. Jól van, essünk túl rajta, nőieskedjünk! A terembe lépve kb. tizenöt- húsz nő társasága fogadott, ismét jött a jól megszokott, a jógával szembeni előítélet miatti kérdés, mit keresek én itt? Hiszen ide tényleg csak nők járnak, mennyire béna lehet itt mindenki, be sem kellett volna jönnöm, itt nem lesz száz fekvőtámasz, se combrúgások, tuti elalszok. Ismét óriásit tévedtem! 10-órát ütött az óra, belépett a tanár és elindult a Sole Hot. Figyeltem a többieket, sodródtam az árral, ömlött rólam a víz, alattam a matracon tengernyi izzadtság, az életemért küzdöttem. És ami ennél is rosszabb, a felismerés, hogy mindenki jobb nálam, mind a teremben lévő húsz nő, simán végzik a gyakorlatokat, nem szenvednek, nem küzdenek, és velem ellentétben hajlékonyak, teljes mértékben uralják a testüket. Így hát az óra hátralévő része számomra kicsit csalódottan, szomorkás hangulatban telt, de azért örültem is, hogy ezt az érzést is átélhettem.

Lényegében ez a 90 perc gyökereiben változtatta meg a testképem, csalódtam magamban, az erősnek és edzettnek hitt testem, ami oly sok mindent elviselt már, egy nulla lett a szememben.

Az egóm a földre hullott a testképem porába. Ami viszont ezt a 90 percet követte, azt csak úgy nevezném, hogy a testem hálája, köszönet nyilvánítása a lélek kitartásának ezért a 90 perc csodáért, a teljes megújulásért. És miközben széles mosollyal hagytam el a termet azon töprengtem, amin soha eddig nem kellett gondolkodnom, hogy ez tényleg a saját testem? Miért ilyen könnyed minden? Miért nem fáj lehajolni a cipőmért? Mi történt velem? A Thai-box edzéssel ellentétes most itt minden, a 90 perc ott számomra kellemesen telt, már amennyire egy ütések és rúgások által átélt óra kellemes lehet, de mégis jó, viszont az azt követő napok izomlázas fájdalommal teli óráira gondolva már nem annyira. Amit pedig most kaptam a 90 perc kínzókamrában eltöltött idő után, az több napi gyönyör és teljes testi, lelki megújulás. Hálás vagyok magamnak, hogy elmentem, de legfőképp a nővéremnek, aki kitartóan ostromolt és tartotta bennem a lelket, amíg meg nem ízlelem a jóga világát. Már kicsit bánom, hogy nem előbb ismerkedtem meg a jógával, rengeteget segíthetett volna a versenysportban és a nehezebb hétköznapokban, de mint tudjuk: jobb később mint soha. Egy visszautasíthatatlan állásajánlat miatt idő közben az élet ismét külföldre sodort, távolt az Amasole óráitól, de egy év múlva visszatérve ismét elkezdtem magamba adagolni a kis Sole Hot injekciókat, amiket az oly nagy idegenkedés ellenére annyira megszerettem, hogy elhatároztam..ez kell nekem, ezt akarom, jóga oktató leszek.    

image3   

Hogyan válj szuper jógaoktatóvá?

Hagyd a termen kívül a mindennapokat!

Szenvedéllyel szeresd a munkád, és mindent, amit csinálsz, és akkor valóban élsz.
2007. június 15-én zárult az első jógaoktatóképzésem 9 izzasztó hete. A napokban nosztalgiázgattam, és a kezembe került a naplóm, amit a hawaii-i képzés alatt írtam. Jól esett olvasni ezeket a sorokat, így gondoltam begépelem, és veled is megosztom az eredeti verziót.

„2007.06.15. Péntek
És vége!!
Túl vagyunk az utolsó napon. El sem hiszem, hogy végigcsináltuk. Túl a mai 2 jógán, a reggelit Raj tartotta (Bikram felesége), elég energiamentes volt, ez hatalmas csalódást okozott. De rá kellett jönnöm, hogy azért ő is csak ember, de mindenesetre erre majd figyelnem kell, amikor oktatok, hogy a mindennapok ne jussanak be a jógaterembe. 90 percre nekem is ki kell majd kapcsolnom, csak úgy mint a tanítványaimnak.
Délután a tanárok tartottak nekünk dumcsipartyt útravalóként. Legjobban Julia fogott meg ismét, amikor azt mondta, hogy a szenvedély a legfontosabb, ha szenvedéllyel csinálod a jógát, akkor nem tudsz kiégni benne. Akkor nem lesz unalmas naponta 2-3x ugyanazt végigmondani. Ezt megfogadom!
Megköszöntem a meditációban az energiát amit kaptam ezalatt a 9 hét alatt, és hogy végig tudtam csinálni. Büszke vagyok magamra. Óra után beindult a vad búcsúzkodás, mindenki ölelt mindenkit, izzadt testtel és senkit nem zavart. Gyors összekapom magam az esti záróbulira.”

bikram

 

Azóta is pont így gondolom. Minden órámat azóta is szenvedéllyel és szeretettel tartom, és 10 év elteltével sem úgy gondolok az oktatásra, mint a munkámra, hanem boldog vagyok, hogy nekem hivatásom van.
Minden oktatóképzésen, amit tartok elmondom a résztvevőknek, hisz ezt tartom a legfontosabbnak, hogy abban a 75-90 percben, amíg az óra tart, hagyj magad mögött mindent, ahogy a gyakorlók, úgy te is a pillanatban időzve élvezd minden percét. Így fogod remekül érezni magad, és ezáltal a gyakorlók is az óráidon.

Jakab Adrienn

naplo

Támadt egy szuper ötletünk: Hogyan éld túl a hét második felét a munkahelyeden?

Ha azt érzed, hogy a hét eleji lendületed csütörtök-péntekre már alábbhagy, érdemes feltöltődni egy kis energiával, hogy a hét utolsó munkanapján, már ne energiahiányos állapotban kelljen bekúszni a munkahelyedre. Így jó eséllyel nem azzal telik majd az egész hétvégéd, hogy próbálod összekaparni magad a hétfői munkakezdésre. 
Mi is szeretnénk támogatni ebben téged, így sokatok kérésére betettünk az órarendünkbe még egy „csendes” Hot jógaórát. 
 
Mit is jelent ez? 
Várunk csütörtökön reggel 7 órától a jól bevált Sole Hot gyakorlatsorral, amit pár hónapja módosítottunk (http://amasolejoga.hu/hu/amasoleblog/112-kotott-gyakorlatsor-altali-biztonsagos-zona-visszajelzesek-a-valtozasokrol), a reggeli felkelő nap fényével bevilágított teremben (pusztán ennyiben másabb, mint az imádott péntek esti gyertyafényes óránk), a reggel dinamikájának megfelelő zenei összeállítással, „elnémult” és veled együtt jógázó oktatóval várunk. Az óra 75 perces, így 8.15 után már garantáltan a zuhany alatt tudsz állni, így a 9 órási munkakezdésre feltöltődve érkezel, ha messzebb van a munkahelyed, a csütörtöki munkateljesítményed kárpótolja majd a kollegákat az esetleges késésedért. Ha esetleg sosem próbáltad még az ilyen típusú óránkat, hidd el,felejthetetlen élmény lesz!
 
Miben más?
Az oktató nem „hajcsárkodik”, sőt annyi instrukciót ad csupán, hogy mikor kezdődik a jógapóz és meddig tart, végig veled együtt jógázik. Így ha esetleg nyűgösebben indul a reggeled, a csoport pozitív energiája fog majd segíteni, és ez esetben nem az oktató lelkesítő instrukciói. Ideális esetben ez is egy nyitottszemű meditáció, de itt senki nem ellenőrzi, ha kedved támad lehunyni, csak kérlek ne a hátrahajlításoknál! 
Jobban kell figyelned a testedre, és természetesen a légzésedre, hisz az oktató a gyakorlatokat a csoporttal együtt kitartja, ezzel meghatározza az óra ütemét, lendületét. Azt javasoljuk, hogy a tested biztonsága érdekében minimum 5 alkalom vezetett órán vegyél részt, mielőtt kipróbálod ezt az pontos instrukciók nélküli változatot. 
 
Mit fog nyújtani? 
Egy lágy meditatív gyakorlást, ahol kihasználva a kora reggel jótékony energiáit, a tiszta elméd által jobban tudsz magadra összpontosítani. Feltöltődve, és teljesen újjászületve, kicsattanó energiákkal indulhatsz majd munkába. Segít lelassítani, hogy ha a hét közepére túlpörögtél, kijógázva magadból a felgyülemlett stresszt kiegyensúlyozott lehess a munkahét utolsó két napján is. 
 
 
Ne feledd: 
2017. május 11-étől minden csütörtök reggel SOLE HOT jóga lágy zenére, az oktatóval együtt jógázva az Amasole Jógastúdióban. 
 

Viszlát ülőmunka! Helló világ! -Itt az amasole legújabb HOT jóga oktatóképzése!

Már egy ideje gyakorlod a jógát, és úgy érzed teljesen behálózta, megmásította és jobbá tette az életed? Talán már korábban is eszedbe jutott, hogy a következő természetes lépés, hogy Te magad is oktatóvá válj? Vagy egyszerűen csak a gyakorlásod szeretete és " normális " ;) munkád megtartása mellett valami másra, valami könnyedebbre és jelentőségteljesebbre is vágysz?

Akkor az amasole következő HOT jóga oktatóképzése pont Rád vár!

Cikk folytatása

Kötött gyakorlatsor általi biztonságos zóna - Visszajelzések a változásokról

12 nappal ezelőtt kollégáimmal az amasole Jógastúdióban elkezdtük gerincszempontból jól átgondolt módosításokkal oktatni az eddig jól megszokott bikram alapú Sole Hot gyakorlatsort. Ahogy előző cikkemben (http://amasolejoga.hu/hu/amasoleblog/106-tovabblepes-az-egeszseg-fele) már leírtam elég hosszú folyamat, és jól megfontolt döntés eredménye volt ez a változás.

Azóta eltérőek a vélemények a gyakorlatsor változását illetően. Azzal abszolút tisztában voltam, hogy nem mindenkinek fog tetszeni, és nem is voltak ilyen illúzióim.

Cikk folytatása

Bikram Choudhury eljött a szakítás ideje

10 évvel ezelőtt, 2007-ben végeztem el a Bikram jógaoktatóképzést Amerikában, akkor 3-4-dikként a Magyarországon élő oktatók közül. Rendkívül jó hatással volt rám a gyakorlatsor, testileg és lelkileg nagyon sokat adott egy borzasztóan nehéz időszakomban.

Cikk folytatása

11 jel, hogy szükséged van egy jógatáborra

1. Eleged van abból, hogy állandóan cseng a mobilod.  Roaming ide, roaming oda- külföldön automatikusa kevesebbet használjuk. Már csak azért is, mert a tengerparton maximum fotózás céljából fogsz érte benyúlni a táskádba:-) 

2. Álmatlanság gyötör, vissza sem tudsz emlékezni, hogy mikor érezted magad utoljára teljesen kipihentnek és igazán feltöltődött állapotban. Az ember azért él, hogy élvezze azt. Ha már hetek óta nem volt módod erre, akkor ezen épp ideje változtatni! A kortizol szint csökkentéséért sokat tehetsz napi két jógaórával.

Cikk folytatása

Holdtánc minitanfolyam

Ismerkedj meg ezzel a lágy, meditatív mozgásformával, mely egy mozgásos simogatás a léleknek. Egy olyan ősi és univerzális mozgás, mely olyan jól eső a testnek és a léleknek, mint a szeretők simogatásai, ahogy az anyák simogatják gyerekeiket, vagy a hogy a tavaszi szellő simogatja az arcunkat.
Sajátítsd el, hogy hogyan rezegj az Egyetemes Harmónia hullámain, és tedd harmónikusabbá gondolataidat a mozgásod által.

Cikk folytatása

  • 1
  • 2