Hogyan válj szuper jógaoktatóvá?

Hagyd a termen kívül a mindennapokat!

Szenvedéllyel szeresd a munkád, és mindent, amit csinálsz, és akkor valóban élsz.
2007. június 15-én zárult az első jógaoktatóképzésem 9 izzasztó hete. A napokban nosztalgiázgattam, és a kezembe került a naplóm, amit a hawaii-i képzés alatt írtam. Jól esett olvasni ezeket a sorokat, így gondoltam begépelem, és veled is megosztom az eredeti verziót.

„2007.06.15. Péntek
És vége!!
Túl vagyunk az utolsó napon. El sem hiszem, hogy végigcsináltuk. Túl a mai 2 jógán, a reggelit Raj tartotta (Bikram felesége), elég energiamentes volt, ez hatalmas csalódást okozott. De rá kellett jönnöm, hogy azért ő is csak ember, de mindenesetre erre majd figyelnem kell, amikor oktatok, hogy a mindennapok ne jussanak be a jógaterembe. 90 percre nekem is ki kell majd kapcsolnom, csak úgy mint a tanítványaimnak.
Délután a tanárok tartottak nekünk dumcsipartyt útravalóként. Legjobban Julia fogott meg ismét, amikor azt mondta, hogy a szenvedély a legfontosabb, ha szenvedéllyel csinálod a jógát, akkor nem tudsz kiégni benne. Akkor nem lesz unalmas naponta 2-3x ugyanazt végigmondani. Ezt megfogadom!
Megköszöntem a meditációban az energiát amit kaptam ezalatt a 9 hét alatt, és hogy végig tudtam csinálni. Büszke vagyok magamra. Óra után beindult a vad búcsúzkodás, mindenki ölelt mindenkit, izzadt testtel és senkit nem zavart. Gyors összekapom magam az esti záróbulira.”

bikram

 

Azóta is pont így gondolom. Minden órámat azóta is szenvedéllyel és szeretettel tartom, és 10 év elteltével sem úgy gondolok az oktatásra, mint a munkámra, hanem boldog vagyok, hogy nekem hivatásom van.
Minden oktatóképzésen, amit tartok elmondom a résztvevőknek, hisz ezt tartom a legfontosabbnak, hogy abban a 75-90 percben, amíg az óra tart, hagyj magad mögött mindent, ahogy a gyakorlók, úgy te is a pillanatban időzve élvezd minden percét. Így fogod remekül érezni magad, és ezáltal a gyakorlók is az óráidon.

Jakab Adrienn

naplo

Támadt egy szuper ötletünk: Hogyan éld túl a hét második felét a munkahelyeden?

Ha azt érzed, hogy a hét eleji lendületed csütörtök-péntekre már alábbhagy, érdemes feltöltődni egy kis energiával, hogy a hét utolsó munkanapján, már ne energiahiányos állapotban kelljen bekúszni a munkahelyedre. Így jó eséllyel nem azzal telik majd az egész hétvégéd, hogy próbálod összekaparni magad a hétfői munkakezdésre. 
Mi is szeretnénk támogatni ebben téged, így sokatok kérésére betettünk az órarendünkbe még egy „csendes” Hot jógaórát. 
 
Mit is jelent ez? 
Várunk csütörtökön reggel 7 órától a jól bevált Sole Hot gyakorlatsorral, amit pár hónapja módosítottunk (http://amasolejoga.hu/hu/amasoleblog/112-kotott-gyakorlatsor-altali-biztonsagos-zona-visszajelzesek-a-valtozasokrol), a reggeli felkelő nap fényével bevilágított teremben (pusztán ennyiben másabb, mint az imádott péntek esti gyertyafényes óránk), a reggel dinamikájának megfelelő zenei összeállítással, „elnémult” és veled együtt jógázó oktatóval várunk. Az óra 75 perces, így 8.15 után már garantáltan a zuhany alatt tudsz állni, így a 9 órási munkakezdésre feltöltődve érkezel, ha messzebb van a munkahelyed, a csütörtöki munkateljesítményed kárpótolja majd a kollegákat az esetleges késésedért. Ha esetleg sosem próbáltad még az ilyen típusú óránkat, hidd el,felejthetetlen élmény lesz!
 
Miben más?
Az oktató nem „hajcsárkodik”, sőt annyi instrukciót ad csupán, hogy mikor kezdődik a jógapóz és meddig tart, végig veled együtt jógázik. Így ha esetleg nyűgösebben indul a reggeled, a csoport pozitív energiája fog majd segíteni, és ez esetben nem az oktató lelkesítő instrukciói. Ideális esetben ez is egy nyitottszemű meditáció, de itt senki nem ellenőrzi, ha kedved támad lehunyni, csak kérlek ne a hátrahajlításoknál! 
Jobban kell figyelned a testedre, és természetesen a légzésedre, hisz az oktató a gyakorlatokat a csoporttal együtt kitartja, ezzel meghatározza az óra ütemét, lendületét. Azt javasoljuk, hogy a tested biztonsága érdekében minimum 5 alkalom vezetett órán vegyél részt, mielőtt kipróbálod ezt az pontos instrukciók nélküli változatot. 
 
Mit fog nyújtani? 
Egy lágy meditatív gyakorlást, ahol kihasználva a kora reggel jótékony energiáit, a tiszta elméd által jobban tudsz magadra összpontosítani. Feltöltődve, és teljesen újjászületve, kicsattanó energiákkal indulhatsz majd munkába. Segít lelassítani, hogy ha a hét közepére túlpörögtél, kijógázva magadból a felgyülemlett stresszt kiegyensúlyozott lehess a munkahét utolsó két napján is. 
 
 
Ne feledd: 
2017. május 11-étől minden csütörtök reggel SOLE HOT jóga lágy zenére, az oktatóval együtt jógázva az Amasole Jógastúdióban. 
 

Viszlát ülőmunka! Helló világ! -Itt az amasole legújabb HOT jóga oktatóképzése!

Már egy ideje gyakorlod a jógát, és úgy érzed teljesen behálózta, megmásította és jobbá tette az életed? Talán már korábban is eszedbe jutott, hogy a következő természetes lépés, hogy Te magad is oktatóvá válj? Vagy egyszerűen csak a gyakorlásod szeretete és " normális " ;) munkád megtartása mellett valami másra, valami könnyedebbre és jelentőségteljesebbre is vágysz?

Akkor az amasole következő HOT jóga oktatóképzése pont Rád vár!

Cikk folytatása

Kötött gyakorlatsor általi biztonságos zóna - Visszajelzések a változásokról

12 nappal ezelőtt kollégáimmal az amasole Jógastúdióban elkezdtük gerincszempontból jól átgondolt módosításokkal oktatni az eddig jól megszokott bikram alapú Sole Hot gyakorlatsort. Ahogy előző cikkemben (http://amasolejoga.hu/hu/amasoleblog/106-tovabblepes-az-egeszseg-fele) már leírtam elég hosszú folyamat, és jól megfontolt döntés eredménye volt ez a változás.

Azóta eltérőek a vélemények a gyakorlatsor változását illetően. Azzal abszolút tisztában voltam, hogy nem mindenkinek fog tetszeni, és nem is voltak ilyen illúzióim.

Cikk folytatása

Bikram Choudhury eljött a szakítás ideje

10 évvel ezelőtt, 2007-ben végeztem el a Bikram jógaoktatóképzést Amerikában, akkor 3-4-dikként a Magyarországon élő oktatók közül. Rendkívül jó hatással volt rám a gyakorlatsor, testileg és lelkileg nagyon sokat adott egy borzasztóan nehéz időszakomban.

Cikk folytatása

11 jel, hogy szükséged van egy jógatáborra

1. Eleged van abból, hogy állandóan cseng a mobilod.  Roaming ide, roaming oda- külföldön automatikusa kevesebbet használjuk. Már csak azért is, mert a tengerparton maximum fotózás céljából fogsz érte benyúlni a táskádba:-) 

2. Álmatlanság gyötör, vissza sem tudsz emlékezni, hogy mikor érezted magad utoljára teljesen kipihentnek és igazán feltöltődött állapotban. Az ember azért él, hogy élvezze azt. Ha már hetek óta nem volt módod erre, akkor ezen épp ideje változtatni! A kortizol szint csökkentéséért sokat tehetsz napi két jógaórával.

Cikk folytatása

Holdtánc minitanfolyam

Ismerkedj meg ezzel a lágy, meditatív mozgásformával, mely egy mozgásos simogatás a léleknek. Egy olyan ősi és univerzális mozgás, mely olyan jól eső a testnek és a léleknek, mint a szeretők simogatásai, ahogy az anyák simogatják gyerekeiket, vagy a hogy a tavaszi szellő simogatja az arcunkat.
Sajátítsd el, hogy hogyan rezegj az Egyetemes Harmónia hullámain, és tedd harmónikusabbá gondolataidat a mozgásod által.

Cikk folytatása

"Mozgás gyönyöre" tanfolyam

 
 
Serdülő korban rengeteg változáson megy át a kamaszok teste, tudata/lelke egyaránt.
Különösen fontosnak tartjuk, hogy időben megfelelő segítséget tudjunk nekik nyújtani az őket körülvevő zűrzavarban. 
A hormonháztartás felborulása mellett rengeteg energiával rendelkeznek, és ha ezt nem tanulják meg megfelelő módon levezetni, megélni, kétségbe eshetnek vagy akár pszichoszomatikus betegségeket is generálhatnak. Ezek megelőzése érdekében céunk, hogy megismertessük velük, hogy ez a zűrzavar valójában egy nagyon komplex, ám csodálatos ösvény a saját testükön keresztül, a lelkükig. 

Cikk folytatása

  • 1
  • 2