Bikram Choudhury eljött a szakítás ideje

10 évvel ezelőtt, 2007-ben végeztem el a Bikram jógaoktatóképzést Amerikában, akkor 3-4-dikként a Magyarországon élő oktatók közül. Rendkívül jó hatással volt rám a gyakorlatsor, testileg és lelkileg nagyon sokat adott egy borzasztóan nehéz időszakomban.

Lelkesen tanítottam éveken keresztül, de egyre többször merült bennem fel kétely. Rengeteg oktatóképzést elvégeztem azóta, és folyamatosan tágítottam a jógás ismereteimet, különböző irányzatok módszereit próbáltam ki, kóstolgattam, de mégis mindmáig kitartottam a Bikram jóga gyakorlatai mellett. Végighallgattam ezer támadást a gyakorlatsorral szemben, és a koncepcióim alapján teljes mellszélességgel megvédtem azt. Amikor 5 évvel ezelőtt úgy döntöttem, hogy bár minden lehetőségem adott, mégsem nyitok Bikram jóga franchise stúdiót, akkor a szabadságom mellett tettem le a voksomat. Rengeteg támadás ért amiatt, hogy Sole Hot jóga néven használom a gyakorlatsort. Szerettem volna az amasoleban több típusú jógaórát kínálni a gyakorlóknak, hogy szabad választásuk lehessen, és ne én erőltessem rájuk, azt ami szerintem a legjobb. Rengetegen kipróbálták, sokan panaszkodtak derékfájásra, de mivel én a saját derekamon 12 éves gyakorlás után sem éreztem ezeket a negatív hatásokat, így igazából végig arra gyanakodtam, hogy valamit rosszul csinálhatnak.

Mégsem hagyott nyugodni a gondolat, és több, a gerincet fő fókuszba helyező külföldi és magyar továbbképzés és workshop után rájöttem, hogy bármennyire is szörnyű beismerni, de bele vagyok ragadva a 9 hetes Bikram általi agymosás koncepciójába.

Elkezdtek rám zúdulni az évek során előjött emlékképek, azok a pillanatok, amikor meginogtam a gyakorlatsor kapcsán, pl. amikor a nyakam beállt a rendszeres gyakorlás ellenére. Elkezdtem lefejtegetni, hogy mi is az, amit igazán szeretek a Bikram gyakorlatsorban, és miért. Kezdett tele lenni a poharam, talán az utolsó előtti csepp az volt, amikor a nagysikerű Derekas-nap rendezvényen, ahol mindenki a derékproblémáira kereste a megoldást, összefutottam egy régi Bikram jógás tanítvánnyal. Elmesélte, hogy egy 60 napos kihívás során, amikor panaszkodott a súlyos derékfájására, csak annyit mondtak neki, hogy majd elmúlik, de azóta sem tud sajnos jógázni.

Az utolsó csepp pedig imádott öcsém, Robin volt, aki pár héttel ezelőtt feljött hozzám egy 1 hetes intenzív jógásmerülésre. Napi kétszeri lelkes gyakorlás után a derekára panaszodott és abba akarta hagyni. Mivel kemény terepen edződött (thaibox, box), így egyértelműen nem kifogásokat keresett.

Végül Bene Máté gerincspecialista (akinek hosszú évek tagadása után „véletlenül” eljutottam a jógaoktatók számára tartott továbbképzésére) és Michelle Pernetta (aki nem hallotta volna még a nevét, ő hozta be Londonba, így elsőként Európába a kezdetek kezdetén a Bikram jógát) segítségével, és többszöri konzultáció után meghoztam a döntést, hogy változtatni kell rajta.

Az amasole Jógastúdió hot jóga tanárival karöltve módosítottunk a gyakorlatsoron, és gerincszemléletűvé tettük azt.

Mindez nagyon nagy lépés volt a részemről, hisz hosszú évekig nem tartottam korrektnek megkérdőjelezni és kritizálni azt a rendszert, amiben jógásként anno felnőttem, azt az irányzatot, ahol lehetőségem nyílt először jógát oktatni, és hosszú évekig képviselni azt. Nekik továbbra is nagyon hálás vagyok!

Viszont még a 30 napos kihívás kezdete előtt nagyon fontosnak tartottam ezt meglépni, hogy a lehetőségekhez képest kiiktassuk a sérülésveszélyt, hogy minden lelkes gyakorló maximálisan jól érezhesse magát a bőrében.

A kihívás után viszont egy új óratípus kerül fel az amasole Jógastúdió eddig is nagyon színes palettájára. Előjáróban csak annyit, hogy egy nagyon harmónikus gyakorlatsorral készülök, melyben a yin és a yang elemek azonos súllyal szerepelnek majd. Egy évek óta tanulmányozott gyakorlatsor, ami a hormonrendszert is csodálatosan szabályozza, és maximálisan a mai rohanó életet élő emberek számára kísérleteztem ki. Az óratípus neve csak egyszerűen „amasole jóga” lesz. Alig várom, hogy megoszthassam veletek!

Szeretettel várunk benneteket!

Jakab Adrienn 

17204126 10155311040427150 1669981700 n

IMG 3035

Oldalunk cookie-kat használ a jobb felhasználói élmény érdekében. További info