Szankalpa, megerősítések és a gondolatok ereje

A jóga eszköz ahhoz, hogy megismerjük a testünket, a tudatunkat és a tudatalattinkat és hogy az egyensúlyt keresve, befolyásoljuk őket azért, hogy visszataláljunk az egészséges működésünkhöz.

tavasz

Mik azok a megerősítések?

Nagyon leegyszerűsítve a kérdést, megerősítés bármi, amit mondunk, vagy teszünk. Az emberek mondanivalójának és gondolatainak a nagy része általában elég negatív, ami nem vezet jó tapasztalásokhoz. Ha meg akarod gyógyítani az életedet, pozitív mintákkal kell átformálnod a gondolkodásodat és a beszédedet. A megerősítés nyitja meg a kaput, ez a bejárat a változás ösvényéhez. Megerősítések alatt olyan kifejezések tudatos megválasztását értem, amelyeknek a segítségével vagy kiküszöbölhetsz valamit az életedben, vagy kialakíthatsz benne valami újat. Minden elgondolt gondolat és minden kiejtett szó megerősítés!

 

Teljes belső dialógusod is megerősítések folyama. Akár tudatában vagy ennek, akár nem, minden egyes pillanatban megerősítésekkel élsz. Meggyőződéseid gyermekként megtanult, puszta szokássá vált gondolatminták. Sokuk nagyon jól működik. Vannak azonban olyan meggyőződéseid is, amelyek megakadályozhatják, hogy előteremtsd azokat a dolgokat, amelyekről azt állítod, hogy vágysz rájuk. Nagymértékben eltérhet egymástól az, amire vágysz és az, amit a saját hited szerint megérdemelsz.

Oda kell figyelned a gondolataidra, hogy megváltoztathasd azokat, amelyek nemkívánatos élettapasztalatokat hívnak be az életedbe. Minden alkalommal, amikor dühös vagy, azt erősíted, hogy még több haragot akarsz bevonzani. Amikor áldozatnak érzed magad, azzal azt erősíted, hogy továbbra is áldozatnak akarod érezni magad. Ettől még nem vagy rossz ember, csak mert nem úgy gondolkodsz, ahogy. A szüleid valószínűleg arra tanítottak, hogy úgy tekints az életre, ahogyan az ő szüleik tanították nekik. Tehát senki nem hibás ebben! Ideje azonban felébredned és elkezdened tudatosan úgy alakítani az életedet, hogy az kielégítő legyen és elősegítse céljaidat. Képes vagy rá. Mindannyian képesek vagyunk rá.

amasoleheader1

Vannak, akik azt állítják, hogy a megerősítések nem működnek, pedig csak azt nem tudják, hogyan használhatják őket helyesen. Lehetséges, hogy amikor azt mondják: „egyre gazdagabb vagyok”, közben azt gondolják: „micsoda hülyeség ez az egész, biztosan nem is fog működni”. És mit gondolsz, melyik megerősítés nyer majd a kettő közül? Természetesen a negatív, mert ez a régi, megszokott, megszokott életszemléletük része. Vannak, akik naponta egyszer elmondják megerősítéseiket, majd végigpanaszkodják a nap további részét. Ha így használjuk a megerősítéseket, nagyon sok idő kell hozzá, hogy eredményt hozzanak. Mindig a panaszos megerősítések fognak nyerni, mert többen vannak és mert általában erős érzelmi töltettel mondják ki őket. A megerősítések gyors és következetes működésének az a titka, hogy a fejlődésükhöz megfelelő atmoszférát kell kialakítani.

A megerősítések olyanok, mint a földbe vetett magvak. Rossz talajon gyengén fejlődnek, gazdag talajban azonban csodásan növekednek. Hiszem, hogy teremtő lények vagyunk és a mai gondoiataink hatarozzák meg a jövőnk tapasztalásait. Én naponta többször elmondom a saját pozitív megerősítéseimet. Belső nyugalommal áraszt el. Biztosan te is egyet értesz azzal, hogy ha jó dologra gondolsz, kellemes érzes fog el. Ha  negatív gondolatod van, az kihat a lelkedre, testedre és rosszul érzed magad. Ez hatással van a mentális és a fizikai állapotodra is. Mindenkinek más módon a leghatásosabbak a pozitív megerősítések. A lényeg, hogy legyünk nyugodtak mikor ismételjük ezeket. Mindig választhatsz, hogy jó- vagy rosszkedvű akarsz-e lenni. Minden alkalommal, ha történik valami, magam választhatok, hogy elszenvedője legyek a helyzetnek, vagy tanuljak belőle. Minden alkalommal, ha odajön valaki hozzám, hogy panaszkodjon, elfogadhatom a panaszkodását vagy felhívhatom a figyelmét az élet szépségeire. Az élet csupa választási lehetőségből áll. Te döntöd el, hogyan reagálsz a különböző helyzetekben. Választhatsz, hogy az emberek hogyan befolyásolják a hangulatod.

sunrise2

Hogyan használjuk a megerősítéseket?

Koncentráljunk az ismétlődő szavak jelentésére. Higgyük el amit mondunk. Azt kell éreznünk, hogy vágyaink már megvalósultak, vagy legalábbis folyamatban vannak. Mond magadban, gondolj rájuk, te tudod mi a jó neked, irányítsd az életed és találd ki a saját mantrád! 

Szanszkrit nyelven szankalpának (szándéknak) nevezik azt az egyes szám első személyű, rövid és pozitív kijelentő mondatot, amely a vágyadnak, célodnak megfelelő áhított állapotra utal, és amely segíthet saját kezedbe venni az életed. Ilyen például az "egészséges és elégedett vagyok". Célszerű kreatívan fogalmazni. Például: egészséges vagyok, helyett: majd kicsattanok az egészségtől.  Ám nem alkalmas szankalpának a „nem vagyok beteg " mondat, méghozzá a nem szócska miatt. Ezt érdemes kihagyni. Nem baj,ha nem vagy egészséges mikor ezekkel a megerősítésekkel élsz. A kijelentés pillanatában látnunk és éreznünk kell a vágyainkat, ezáltal bevonzzuk azokat az életünkbe.

Nagyon fontos az érzelmi ráhangolódás, független attól, hogy a jelenlegi helyzetünk milyen. Csak meggyőződéssel mond és mond és mond. Idővel meglesz a hatása.  A tudatalattink igaznak tartja amit mondunk, így az agyunknak leadott parancsok eredménye, hogy sikeresebb életünk lesz. A legtöbb ember a negatív kijelentéseket ismétli, amivel megteremtik, életükbe a nem kívánt helyzeteket. Viszont ezek a szavak nem csak a rossz irányba, hanem a másik oldalra is működnek. Figyeljünk az elménkre, mert sajnos a negatív gondolatokra nagyobb késztetést érzünk. 

A személyes mantrádat minél többet recitálva észrevétlenül is átprogramozod magad. Ez hat a környezetedre is. Előtűnik a megoldás, minden a megfelelő irányba orientálódik, míg végül is a szándék megvalósul. Ez nem csoda, ez „csak" egy technika!

Pozitív megerősítések:

- Egészséges és boldog vagyok

- Minden nap egyre gazdagabb vagyok

- Sok energiám van

- A testem egészséges és nagyon jól működik

- Gyorsan tanulok

- Minden helyzetben nyugodt vagyok

- A gondolataimat én irányítom

- Békében vagyok magammal és a világgal

- Megbocsájtok magamnak az elkövetett hibáimért

- Szeretet vesz körül

- Pozitív gondolataim vonzzák a boldogságot az életembe

- Szeretetteljes kapcsolatban élek

- Csodálatos munkám van

- Sikeres vagyok mindenben, amit teszek

- Az életem tele van örömmel

- Nagyon motivált vagyok

- Pozitív gondolataim által jólét költözik az életembe

Érezni fogjuk a pozitív megerősítések hatalmas erejét, ahogy sikeresebbek leszünk. Vágyunk egy boldogabb életre? Akkor merjünk nagyot álmodni! Bármire képes vagy! Higgy magadban!

Íme egy kis videó arról, hogy pozitiv hozzaallassal mire képes az ember Nick Vuyicic: https://www.youtube.com/watch?v=HFmQTT87nmc

Figyelj arra mit mondasz, arra, hogy fogalmazol! Idővel ki lehet takarítani szavaid közül azokat a mondatokat, melyek negatívan programozzák az életedet.

Szeretettel,

Anita

Oldalunk cookie-kat használ a jobb felhasználói élmény érdekében. További info