Akár pörögsz, akár nem - jógázz!

Akik ismernek, tudják, hogy állandóan jövök-megyek, intézek-szervezek. A munkában és a magánéletben is. Sokan meglepődnek, amikor megtudják, hogy jógázom. El sem tudják képzelni, hogyan jön össze a pörgés és a jógázás. Ezek az ismerőseim, akik meglepődnek, legalább két dologgal nincsenek tisztában: az egyik, hogy a jóga nem arról szól, hogy lótuszülésben mantrázunk. A másik, hogy azoknak van a legnagyobb szüksége megállni néha egy kicsit, akik a matracon kívüli életben az átlagosnál nagyobb fordulatszámon pörögnek. Szeretettel ajánlom az alábbi sorokat azoknak, akiknek szükségük van arra (meggyőződésem, hogy mindenkinek van), hogy néha ne KELLjen semmit csinálniuk. Így akár jógázhatnak is.

cityyoga

Mindannyian éreztük már azt, hogy átcsapnak a fejünk felett a hullámok. Ezek a hullámok jelentkezhetnek egy vizsga, párkapcsolati, munkahelyi probléma, akár ezek ötvözetének képében. A jóga segítségünkre lehet, akár csak ha egy kis gőzt szeretnénk kiengedni, de akkor is, ha sokkal nagyobb tudatossággal szeretnénk élni az életünket. Hogy ne csak megtörténjenek velünk a dolgok. Bizonyos idő után (és itt egyáltalán nem kell hosszú időre gondolni) megtapasztalhatjuk, hogy milyen az, amikor semmi sem számít, csak mi magunk. Kizárólag magunkra figyelünk. A testünk és a lelkünk, semmi más. Ott és akkor, a pillanatban. Abban a kilencven percben egyre inkább sikerül félre tenni a problémáinkat, így automatikusan csökken a stressz (kortizol) hormon szintünk is. Ez persze nem történik meg az első gyakorlás alkalmával.

Először csak néhány percre, de az is fantasztikusan felüdítő tapasztalás. Ahogyan haladunk előre a jóga-gyakorlásunkkal, szinte észrevétlenül növekszik ez az idő. Egyszer csak azt vesszük észre, hogy az óra vége után fokozatosan térünk vissza a való világba, mintha egy testben-fejben frissítő kiránduláson vettünk volna részt. Egyre kevésbé leszünk feszültek, és ez a hatás egyre tovább és tovább tart a gyakorlást követően. És az óra előtt komolynak vélt problémák sokszor egészen más megvilágításba kerülnek. Nem maga a probléma változik, hanem a mi a hozzáállásunk.

Néhány tipp, hogy a jóga szinte észrevétlenül az életünk kihagyhatatlan részévé váljon, anélkül, hogy ki kellene bújnunk a bőrünkből.

1. Csak gyakorolj!

A jógagyakorlás egyik legnagyobb előnye, hogy szinte bárhol-bármikor tud működni. Nem kell hozzá semmilyen speciális felszerelés. Azért egy jógamatrac jó szolgálatot tud tenni. Ne keress, hanem teremts, szabadíts fel időt a gyakorlásra. Tudom, hogy ez szinte kivitelezhetetlennek tűnik, ha dolgozol vagy gyerekezel, esetleg a kettőt egyszerre. De hidd el, sokszorosan kifizetődik a jógával töltött idő. Értékelj akár egy 10 perces gyakorlást is. Minden magaddal töltött perc kincset ér.
A következő jóga pózok segíthetnek a stressz levezetésében:

- csecsemő póz

- marjari (homorítás - domborítás térdelőtámaszban)

- lefelé néző kutya póz

- előrehajlítás állásban

- fekvő pillangó póz

- jógahíd

- hulla póz

2. Legyen a jóga a reggeli rituáléd része

Nem kell feltétlenül komolyan megtervezett és kivitelezett gyakorlásra gondolni. Próbáld ki, hogy mennyivel jobban indul a nap, ha még az ágyban szánsz 5 tudatos percet, hogy nyújtással ébreszd fel az izmaidat, és ezen keresztül az elmédet is. Ha ezután egy pohár friss vízzel vagy teával, és egy tál zabkásával folytatod napod, már elindulás előtt rengeteget teszel magadért, a nyugodtabb és hatékonyabb napodért.

3. Légzés

A tudatos légzés a jóga egyik legfontosabb eleme. Már maga a légzés is segíthet a stressz csökkentésében. A légzés azért is fontos, mert hidat teremt elménk tudatos és tudattalan része között. A légzésünk tudatosításával kezünkbe tudjuk venni egyes szituációkra adott reakcióinkat. A feszültségre testünk gyorsabb szívveréssel és gyorsabb, felszínesebb légzéssel reagál. Próbáld ki, hogy egy ilyen helyzetben elkezded figyelni és irányítani a légzésedet. Hosszú és mély ki-és belégzésekkel sokkal könnyebben megnyugszol. Fontos, hogy a kilégzések hosszára is különös figyelmet fordíts!

4. Meditáció - a "nemgondolás" tudománya

Itt nem kell semmi földtől elrugaszkodott dologra gondolni. Arról van szó, hogy időről-időre szánjunk néhány percet (nem kell feltétlenül több), hogy egy kicsit lelassuljunk, megálljunk és ne gondoljunk semmire. Arra se gondoljunk, hogy nem gondolunk semmire. :)

Ezekkel a módszerekkel könnyebben sikerülhet:

- csökkenteni a stresszt

- jobban aludni

- megszabadulni a negatív gondolatoktól

- szeretni önmagunkat

- megfogalmazni a vágyainkat és az álmainkat

- és elérni azokat.

Elsőre feleslegesnek tűnhet ez a lótuszülésben vagy törökülésben eltöltött néhány perc (már 5 perc is nagyon sokat számít!) De nincs veszíteni valód, hiszen tényleg csak pár perc: Próbáld ki, és tapasztald meg a különbséget!

- Keress egy nyugodt helyet, ahol egyedül lehetsz.

- Helyezkedj el egy kényelmes ülő pózban.

- Hunyd le a szemed.

- Kezd el figyelni és elnyújtani a légzésedet.

- Vedd észre, ahogyan a gondolatok ott köröznek körülötted, de hagyd őket továbbsuhanni. Ne ítélkezz felettük, és merülj el bennük.

Próbáld meg a fentieket fokozatosan becsempészni a mindennapjaidba, és nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb, BOLDOGABB leszel. Nincs itt semmi hókusz-pókusz. Egyszerűen működik, és kész.

Kárpáti Judit

 

Oldalunk cookie-kat használ a jobb felhasználói élmény érdekében. További info