Stresszoldás gyerekeknek

Úgy tűnik, tényleg itt van az ősz, hiszen már napok óta esik és az iskola is elkezdődött.india2 A gondtalan, napsütéses órák helyét fokozatosan átveszik a komor, szürke hétköznapok. Egyre nehezebben indulnak be a reggelek, egyre morcosabb arcokat látunk mindenfelé. És bizony mi is egyre feszültebbek vagyunk. Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy csak minket, felnőtteket stresszelnek a hétköznapok és a gyerekek biztosan könnyebben átvészelik, hiszen még nem nyomja annyi minden a vállukat.

 

De ez bizony óriási tévedés! Akár óvodásról, akár kisebb vagy nagyobb iskolásról van szó, az ő hétköznapjaik is tele vannak stresszhelyzetekkel. Van, aki könnyebben, van, aki nehezebben kezeli ezeket a szituációkat, a feszültség viszont – levezetés nélkül – csak gyűlik és gyűlik, míg aztán akkor robban, amikor nem is értjük, hogy mi történt és miért kezd el a mi kis tündéri utódunk ok nélkül sírni, hisztizni, kiabálni, ajtót csapkodni (korosztálytól és vérmérséklettől függően a megfelelő szó aláhúzandó). Erre pedig egy szintén feszült szülőtől mi is lehetne a válasz…

De miért kellene ebben az ördögi körben nekünk is részt venni? Hogyan tudnánk inkább a gyerekeket és magunkat is kirángatni ebből a helyzetből? Vagy ami még jobb, elkerülni! Még mielőtt úgy járnánk, mint Feuerstein lovag a Szaffiból, az alábbiakban megosztok veletek néhány ötletet, amivel segíthetünk csemetéinknek levezetni a napközben felgyülemlett energiákat és nem meglepő módon a közös mókázás jótékony hatásait magunkon is érezni fogjuk!

Jógázzatok együtt! Akár hosszabb, akár rövidebb ideje jógázol, biztosan észrevetted már a jóga pozitív hatásait, a testedben és a lelkedben zajló finom változásokat. (Ha pedig eddig még nem próbáltad, itt a remek indok, hogy elkezdd!) Ha jó példával járunk elől és mi is jógázunk, akkor ők is könnyedén kedvet kapnak. Pláne, ha egy-egy pózt nem egymás mellett, hanem együtt végzünk. Légy kreatív! Szinte minden pózba belecsempészhető egymás érintése.

Oroszlánpóz

Egy igazi gőzkieresztő adu-ász. Ennek felnőtt válfaja, amikor az ember sportmeccsekre vagy koncertekre jár és anélkül üvöltözhet, hogy bárki elmebetegnek gondolná. Az egyenlőség jegyében adjuk meg a lehetőséget a gyerekeknek is, hogy kiordíthassák magukat, másrészt, ha nekünk is szükségünk lenne egy jó kis kiabálásra, hát fogjuk rá, hogy jógázunk. Ülj gyémánt pózban (sarokülés), egyenes háttal, nyújtott kar, kezek a térden. Mély belégzés, majd lökd ki a nyelved és ordíts egy hatalmasat! Áááááá! Csak semmi visszafogottság, engedd szabadjára a benned szunnyadó oroszlánt!

Vulkánpóz

Ha a szomszédok már ferde szemmel méregetnének az oroszlánüvöltések miatt, időnként cseréljétek fel a vulkánpózzal. Ez a gyakorlat a stresszoldáson kívül a figyelem-koncentráció fejlesztésére is hat. Állj zárt lábakkal, kezek a mellkas előtt, mély belégzés, majd mintha kitörne a vulkán, erőteljes kilégzéssel robbanj ki és ugorj egy nagyot terpeszállásba, a karokat pedig hozd oldalsó középtartásba. Ismételd meg ahányszor jól esik, vagy ameddig bírod.

Csiki-csata

A kacagás, az érintés és a mozgás keveréke. Mivel kifejezetten ágyban végezhető tevékenységről van szó, tipikus hétvégi, lassan ébredős reggelek megédesítésére szolgál. Mindenki csiklandozhat mindenkit, és minél többen vesznek benne részt, annál jobb!

Ölelés

Már kutatások bizonyítják, hogy mennyire jó tesz testnek és léleknek egy hosszantartó, szívből jövő ölelés. A testben oxitocin termelődik, ami fokozza a biztonság érzésének kialakulását és csökkenti a félelemérzetet. Képes csökkenteni a fájdalmat is és még a vérnyomásra is pozitív hatással bír. Ha legközelebb magadhoz öleled a gyermekedet, el ne engedd. Ennyi idő kell ugyanis ahhoz, hogy valaki megnyugodjon, vagy érezze, hogy mennyire szeretjük őt.

Légzőgyakorlatok

A gyerekek esetében nem kell semmi bonyolult dologra gondolni. A lényeg, hogy gyakoroljuk a hosszú, lassú kilégzések. Erre pedig számtalan mókás lehetőség áll rendelkezésünkre: lufifújás, buborékfújás, zsebkendőröptetés, szívószállal bugyborékolás, gyertyaláng lobogtatás, ping-pong labda foci, stb. Csak a fantáziátok szab határt. Közben pedig – mintha valami titkos dolgot árulnánk el neki – elmondhatjuk, hogy ez egy varázslégzés: ha nehéz helyzetben van, izgul, fél, nyugtalan, dühös, ezzel a légzéssel megnyugtathatja magát.

Jógázzatok és nevessetek sokat!

És ne feledd: ha belül süt a nap, nem számít, kint milyen az idő.

Thuma-Boros Melinda

Oldalunk cookie-kat használ a jobb felhasználói élmény érdekében. További info