Varázslatos illatok I.

Varázslatos illatok I.illoolaj1. Anita cikkhez

Leülök... tenyerembe cseppentek... arcom elé hozom a kezem, hosszú mely lélegzeteket veszek. Érzem, hogy átjár, érzem, hogy eggyé válik velem, simogat, megölel, megnyugtat, elindít befelé, önmagam felé... finom ...érzem, hogy jó nekem, kell nekem, egy énvelem. Nem akarom levenni a kezem, érzem, hogy lélegzem, érzem testem rezdülését, lelkem megpihen, elmém csendes. Csak lélegzem, egyre mélyebben - mélyebben, megérkeztem.

Majd kezem, szívem elé helyezem, érzem, indulnom kell, de a jelenben most jó nekem.

Éreztél már hasonlót?

Amikor egy illatot belélegzünk, először azt érezzük, hogy finom, majd elkezdjük érezni, hogy egész lényünket átjárja, körbe öleli. Az illat a lélegzetben az ima magasztosságához, vagy a meditáció csendjéhez hasonlatos. Tenyerünkbe cseppentve, kezeinket arcunkhoz emeljük. Lehunyjuk a szemünket, kizárjuk a külvilág ingereit. Befelé fordulunk. Nincs semmi más csak befogadás, beáramlás, töltekezés.

Ami láthatatlanul körülvesz bennünket, megtelik valami megfoghatatlan, formákon túl időző erővel, minőséggel, jelenléttel... hagyod, hogy megérintsen. Érzed, hogy megérkeztél. 

Aztán kinyitod a szemed... . De az illat veled marad, átjár, körülölel és érzed, hogy védett vagy, valami más lett, valami jobb lett.

Az illat, szakrális tereket nyit és szubsztanciákat hív elő, idéz meg a térben,melyek mi magunk vagyunk. Engedem, hogy felemeljen és összekapcsoljon azzal a magasabb rendű tudatossággal, ami bennem, általam, értem, velem létezik, cselekszik, s képessé válok általa megnyilvánulni. 


A jógázás tradicionálisan a füstölő illatával kapcsolódik össze, ami meglehetősen sajátos, erőteljes illat lévén, nem mindenki számára kellemes. Igaz, a füstölőnek nem is elsősorban az illatosítás a célja, hanem a helyiség spirituális tisztítása, és szigorúan csak a gyakorlás előtt, nem pedig közben szoktuk használni. 

A jógaórákon egyre több helyen használnak különböző aromaterápiás illóolajokat. 

Mik az illóolajok?

Az illóolajok természetes illatos magok, fakérgek, szárak, gyökerek, virágok és más növényi részek vegyületei, illatuk igen intenzív és kellemes. Ha már érezted egy rózsa, egy levendulamező vagy a frissen vágott menta illatát, akkor már tapasztaltad az illóolajok aromás tulajdonságait. Erőteljes illatuknak köszönhetően védik a növényeket a károkozókkal és a betegségekkel szemben, és a beporzásnál fontos szerepet töltenek be.

A növényekben rejlő előnyöket és a bódító illatot sok kultúrában alkalmazták gyógyhatásuk miatt. A modern tudományos kutatásoknak és trendeknek köszönhetően a wellness területén az illóolajok a reneszánszukat élik és folyamatosan új dolgokat fedeznek fel róluk. Az aromaterápia összhangban van a holisztikus gyógyítás elveivel, felébreszti és felerősíti az életenergiát és a szervezet öngyógyító képességét. Az olajok sokféle hatást kifejtenek a különböző rétegek területein. Fizikai szintű biológiai hatásokkal rendelkeznek, hatnak ránk energetikailag és pszichésen is. Törekvéseik arra irányulnak, hogy bennünket is a természetes állapotainkhoz segítsenek vissza a különböző szinteken.

SZUBTILIS AROMATERÁPIA 

Az aromaterápiának több irányzata és alkalmazási módja is létezik. A legizgalmasabb mind közül a lélekre ható, azaz a szubtilis aromaterápia, mely az illóolajok érzelmekre gyakorolt hatásával foglalkozik.

Az illóolaj olyan különleges szubsztancia, a növény kvintesszenciája, mely képes arra, hogy a legmélyebb bugyrainkba hatoljon és az ott lévő elfeledett emlékekhez utat találjon. Ez az út felismeréseket hoz és önismeretre tanít. Ha képesek vagyunk az illóolajra a legbensőbb figyelmünkkel ráhangolódni, nagy titkokra bukkanhatunk.

A szubtilis aromaterápia egyik módja az, amikor behívjuk az illatokat a jóga gyakorlásába. Az illóolajok bizonyítottan hatnak a fizikai állapotunkra és a lelki állapotunkra is. Már maga az aromaterápia is jógikus: ha elkezdjük használni az illóolajokat az egészségünk érdekében, akkor kényelmesebben, egészségesebben, tudatosabban élünk. Ugyanezt teszi a jóga is. Az illóolajokkal folytatott munka során is hasonló folyamatok zajlanak le, mint a jóga gyakorlása közben: nem csak a fizikai tüneteinkre hatnak, hanem a lelki sémákat is oldják.

Az illóolajok több szinten segítenek a jógagyakorlásban: 

Felkészítik a testünket a jógázásra: bemelegíthetjük velük az izmokat, ízületeket a sérülésveszély elkerülése érdekében.

Segítenek a légutak megtisztításában, hogy a légzésünk könnyebben, harmonikusabban, mélyebben tudjon áramolni. Ezzel segítik a prána, az életenergia megfelelő áramlását.

A mozgás után pedig segítik a test regenerálódását.

Hatékonyabbá teszik a meditációt, a relaxációt, a befelé fordulást.

Lenyomatokat képeznek, így a hétköznapi életben is segítik előhívni a jógagyakorlás tapasztalásait.

A kedvenc illóolajaimról és azok jótékony hatásáról a jövő héten olvashattok. 

Szeretettel: 

Barun Anita 

Tags: évkezdés , január , relaxáció , yin jóga

Oldalunk cookie-kat használ a jobb felhasználói élmény érdekében. További info