Hogyan teremts egyensúlyt magadban és körülötted?

Napjainkban lehetetlen küldetésnek tűnhet, hogy élhető és élvezhető egyensúlyt teremts a munka és a magánélet között.egyensuly judy blog

A technológiai fejlődés következtében a nap minden órájában tudnál és tudsz is dolgozni.

Sokan már azért is többet dolgoznak, mert félnek attól, hogy ellenkező esetben elveszítik a munkájukat. Abban mindenki egyetért, hogy a véget nem érő munkanapok által okozott stressz mély és káros nyomokat hagy bennünk és körülöttünk. Hatással lehet a kapcsolataidra, az egészségedre és általában a boldogságodra. Az, hogy kinek mit jelent az élhető egyensúly ebben a viszonylatban, egyénileg eltérő lehet, de léteznek olyan ötletek, amelyek akár mindenkinek segítséget nyújthatnak a kívánt állapot megteremtésében és megőrzésében.

  1. Nem baj, ha nem tökéletes!

Az a tulajdonság, hogy csak a tökéletest tartjuk elfogadhatónak, még fiatal korban alakul ki. Ebben az életszakaszban azonban még sokkal kevesebb teendő és feladat között kell beosztani az időnket: iskola, hobbi, esetleg iskola utáni tevékenységek, kötelezettségek. Gyerekként még sokkal egyszerűbb maximalistának lenni, felnőve már sokkal nehezebb tartani a szintet. Ahogy haladunk felfelé a munkahelyi ranglétrán, ahogyan növekszik a családunk, a feladataink is gomba módjára szaporodnak. Ilyenkor a maximalizmus reálisan sokkal nehezebben megugorható célnak tűnik, és ennek romboló hatása lehet. Ahhoz, hogy közép- és hosszú-távon elkerüld a kiégést, el kell engedni a maximalizmust. Sokkal egészségesebb mind fizikailag, mind mentálisan, ha a tökéletesség helyett inkább a kiválóságot célzod meg.

  1. Húzd ki magad!

A telekommunikáció megkönnyíti a munkádat, a technológia sok területen nyújt segítséget. Ezzel azonban azt is kockáztatod, hogy állandóan elérhető tudsz lenni. A munkanap gyakorlatilag soha nem ér véget. Ahhoz, hogy ezt elkerüld, sokszor egyszerűen csak ki kell kapcsolni a telefonodat, hogy élvezni tudd az adott pillanatot. Ha csak megpróbálsz nem figyelni a telefonodra, a folyamatosan érkező értesítések állandóan visszarángatnak, és a stressz szinte észrevétlenül szivárog be a kikapcsolódás perceibe. Éld meg a pillanatot: ne írj sms-t a gyerkőc focimeccse alatt, ne fogalmazz emailt a családi kirándulás alatt. Őrizd meg a pihenésre szánt idő minőségét. Ha nem ugrasz azonnal a munkával kapcsolatos értesítésekre, a minőségi időn felül, bónuszként még nagyfokú rugalmasságra is szert tehetsz. Minél rugalmasabb vagy, annál inkább a kezedben tudhatod a saját életed irányítását. Ha mindenre azonnal reagálsz, sokkal több stressznek teszed ki magad, és sokkal könnyebben kicsúszik az irányítás a kezeid közül. 

  1. Mozogj és meditálj!

Amikor betemetnek a teendők, igyekszel a legfontosabb feladatokra időt szakítani. Eszel. Zuhanyzol. Alszol. És az egyik legfontosabb feladat, a mozgás az első között esik ki a naptáradból. A mozgás a leghatékonyabb stressz csökkentő, hiszen hatására a szervezet endorfint termel. Egyszerűen jó kedved lesz tőle. Mindenképpen kifizetődő, ha hetente rendszeres időt töltesz magaddal: legyen ez bármilyen mozgás, meditáció, jóga. Nem kell rögtön nagy lépéssel kezdeni, hiszen az sokszor elérhetetlennek tűnik. Egyszerűen kezd el figyelni a légzésedet, miközben reggel munkába mész, szánj 5 rövid percet a reggeli vagy az esti rutinból meditálásra, a tisztán magadra figyelésre. Amikor egyensúlyra törekszel, fontos, hogy egyszerre akarsz mindent megvalósítani, haladj lépésről-lépésre. A fenti apró változtatások nem igényelnek nagy erőfeszítést, viszont sokszorosan kifizetődnek. Az életünkben jelen lévő stressz csökkentésének fontos feltétele, hogy aktiváljuk az idegrendszerünk paraszimpatikus részét. Már légzésünk elmélyítésével, a pillanat megélésével nagy lépést tehetünk ebbe az irányba. Ez folyamat hosszabb távon még hatékonyabb, hiszen a paraszimpatikus idegrendszer aktivitása már nem csak a pillanatnyi idegállapotunkra lesz kedvező hatással, hanem a pillanatból kilépve is. 

  1. Szabj gátat az életedben az idődet elrabló tevekénységeknek és embereknek!

Első feladat, hogy meghatározd, hogy mi és ki a legfontosabb az életedben. Ez egyénenként változó, de fontos, hogy tényleg a te preferenciádat tükrözze, ne befolyásolják mások. A következő lépés, hogy erőteljes határokkal vedd körbe őket, annak érdekében, hogy tényleg nekik jusson a minőségi időd. Ha ezzel megvagy, már sokkal könnyebb lesz kiszelektálnod a naptáradból a nélkülözhető embereket és tevékenységeket. Hozz magadnak szabályokat: ha könnyen bele tudsz csúszni pl. a vég nélküli netezésbe és emailezésbe, kapcsold ki az értesítéseket, és meghatározott időnként, összegyűjtve válaszold meg a leveleket. Ha azt veszed észre, hogy időd nagy részét olyan emberekkel töltöd, akik inkább elvesznek, mintsem adnak neked, diplomatikusan és fokozatosan építsd le a velük való kapcsolatot. Koncentrálj azokra a kapcsolatokra és tevékenységekre, amelyek igazán fel tudnak tölteni. Sokaknak ez a hozzáállás önzőnek tűnhet. Azonban minél jobb viszonyt ápolsz saját magaddal, minél inkább önazonos vagy, annál jobb társ, szülő vagy barát leszel.

  1. Építsd újra az életedet!

Sokszor előfordul, hogy úgy válsz rossz szokásaid rabjává, hogy észre sem veszed. Jól jöhet néha, ha hátra lépsz, és felteszed magadnak a kérdést: Hogyan válhatna könnyebbé az életem?  Ahelyett, hogy mindent meg akarsz csinálni, koncentrálj azokra a tevékenységekre, amiben igazán jó, vagy amit a legtöbbre értékelsz. Minden mást próbálj meg kiszervezni, rábízni másokra. Ezzel ráadásul lehetőséget tudsz teremteni másoknak is a fejlődésre. Így mindenki nyerhet. Legyen a másik fél kolléga, barát vagy házastárs. Ki kell találnod, melyek azok a tevékenységek, feladatok az életedben, amelyektől meg tudsz válni, és ezzel lehetőséget tudsz nyújtani másoknak, hogy ők is kipróbálják magukat. Ezzel mindenki nyer: neki sikerélménye lesz olyan területen, ahol eddig talán még ki sem tudta próbálni magát, te pedig olyan irányokra tudsz fókuszálni, amelyek igazán fontosak számodra, ahol lényeges számodra, hogy aktív szereplő legyél. 

  1. Kezd az elején, haladj lépésenként!

A hirtelen változások ijesztőek, legtöbbször kudarcra vannak ítélve. Gondolj csak bele: az újévi fogadalom sokszor februárra már a múlté. Ha túl gyorsan akarsz túl sokat, szinte biztosan falba fogsz ütközni. Ha eddig 80 órát dolgoztál egy héten, ne akarj egyből ’csak’ negyvenet, mert nem fog sikerülni. Kisebb célokkal kezdj, és fokozatosan építkezz. Így a sikerélmény is segíteni fog a haladásban. 

Szeretettel:

Kárpáti Judit

 

forrás: www.forbes.com

Tags: évkezdés , január , relaxáció , yin jóga

Oldalunk cookie-kat használ a jobb felhasználói élmény érdekében. További info