Ááááá jógára csak az idősebbek járnak! Tényleg?

Ááááá jógára csak az idősebbek járnak!környei juli álló íj

A fiatalabbaknak nem való a jóga, túl lassú és unalmas.

Tényleg?

Szerintem pont az az egyik nagyon jó dolog a jógában, hogy teljesen korosztálytól független. Kortól függetlenül, mindenkinek rengeteg pozitív hatást tartogat magában. 

Lehet, hogy más miatt kezdjük el és másféle jóga órákat fogunk megszeretni, de ettől még mindenki számára nagyon szuper elkezdeni. Egy jó út a tudatosabb és kiegyensúlyozottabb életritmus felé.  

A jóga hasznos hatásaiból fogok kiemelni párat, ami kifejezetten az iskolába - egyetemre járó korosztálynak lehet fontos. 

  • a tartás, gerinc épsége
  • stressz oldás
  • koncentráció növelés
  • memória fejlesztés
  • biztonságos testmozgás minden ízületnek

Tartás, gerinc épsége: A tanulás, iskola, egyetem alatt szinte végig ülünk, ha még próbálunk is figyelni rá, hogy ne görnyedjünk nagyon, több órás ülés után szinte lehetetlen elkerülni. A mellkas beesik, a fejünket pedig kicsit előre toljuk, ezáltal a nyaki rész is elmozdul a normális helyzetéből. Ha nem akarjuk, hogy ebből a rossz testtartásból nagyobb bajok származzanak, a jóga sokat segít.  A gyakorlatok között sok a mellkas nyitó, tartásjavító póz.  

Stresszoldás: Ha van valaki, aki stresszmentesen tud élni, szóljon és árulja el a mi a titka! De én úgy érzem, kevesen vagyunk így. Beadandók, zh-k, fontos döntéshelyzetek a jövőre vonatkozva vagy otthoni, baráti konfliktusok (tovább inkább nem is sorolom, mik lehetnek). A jógaóra egyik célja pl. az óra eleji ráhangolódással, relaxációval, hogy egy kicsit kiszakítson a napi pörgésből, hajtásból. Az egész gyakorlás alatt csak a jelenre kell koncentrálni, így csökkentve a múlton és jövőn való stresszelést.

Koncentrációnövelés: A jóga gyakorlása alatt, ha tényleg jelen vagy és figyelsz minden mozdulatodra, melyik lábad-kezed hova és hogyan is teszed helyesen, ezeket pedig légzés szinkronnal végzed, nagyon jól tudod fejleszteni a koncentrációdat. Mivel sok apró részletre kell egyszerre figyelni.  

Az órákon megjelenő meditációs gyakorlatokkal a memóriádatis nagyon eredményesen tudod fejleszteni! ;) 

Nem azt mondom, hogy egy jógaórán lehetetlen lesérülni, de ha kellő figyelemmel, az oktató instrukcióit pontosan követve végzed a gyakorlatokat és tiszteletben tartod a saját fizikai állapotodat az adott napon, akkor majdnem lehetetlen. Én először azért kezdtem el járni, mert egy biztonságos, de mégis minden testrészt átmozgató mozgástípusravágytam, ami az erőnlétet is fejleszti. 

(Vannak kifejezetten dinamikus órák is, ha először inkább egy olyannal kezdenél. ;) ) 

Gyere és próbálj ki egy órát! 

Szeretettel 

Környei Julcsi                          

 

 

Tags: évkezdés , január , relaxáció , yin jóga

Oldalunk cookie-kat használ a jobb felhasználói élmény érdekében. További info