Cipruson is hódít a jóga

makkjutka

MAKK JUTKA, A MAGYAR LÁNY GYAKRAN OKTAT BUDAPESTEN IS

Mesélnél kicsit nekünk arról, hogy a jóga beszivárgott az életedbe, vagy berobbant?

Beszivárgott. Egy magyar barátnőm ismertetett meg vele 2003-ban Cipruson, aki Angliából “hozta magával”. Emlékszem, hogy mennyire ügyetlennek éreztem magam akkor, nulla hajlékonysággal és semmi erővel. Csak makacs voltam és tetszett a kihívás. Aztán ő elköltözött és máshoz kezdtem járni még 2 évig. Mikor 2006 végén a fiam megszületett, sajnos felhagytam minden mozgással. Erre nem vagyok büszke, de tanulópénz volt. Legközelebb 2013-ban “vettem elő” a jógát. Óriási elszántsággal, vehemenciával és fájdalmakkal. 36 évesen hol ez fájt, hol az. Akkor döntöttem úgy, hogy elkezdek jógázni előbb heti kétszer, aztán Kino McGregor hatására napi rendszerességgel.

Úgy tudom, hogy 3 gyerek mellett kezdtél el jógázni, ezt hogy tudtad megoldani?

Esténként 9-10 órától éjfélig gyakoroltam. Komolyan. Mikor a ház már elcsendesedett, én akkor álltam neki. Mivel a fiam hiperaktív, az ikerlányok meg kicsik voltak (3 évesek), képtelenség lett volna mellettük jógázni.

Ők is veled jógáznak, vagy tudják, hogy ez neked Énidő?

Léda lányom igen, a másik két gyerekem nem jógázik. Olyan ügyes, hogy nem is kell neki mondanom semmit, csak néz engem és tökéletesen lemásol egy-egy tartást. Viszont a hajlékonyságát szerencsére nem tőlem örökölte.

MakkJ

Mit jelent neked a jóga? Mit adott, amit másban nem találtál?

Amikor megismerkedtem vele egy mentsvár volt, hiszen telepített idegenvezetőként nagyon pörögtem. Élveztem a nyújtást, az elengedést és az ellazulást. Aztán mikor újra megtaláltam annyi év kihagyás után, a nyújtás mellett megszabadított a fájdalmaimtól és egy “flow” ( pszichológiai értelemben) érzést adott. Az egy olyan érzés, amikor az ember nem veszi észre, hova tűnt 120 perc.

Mikor döntöttél úgy, hogy oktatni is szeretnéd?

Amikor a barátnőim csatlakoztak hozzám. Rájöttem, hogy ők is jól érzik magukat jóga után, és van érzékem a “tanításhoz”. De ez nem jó szó a jóga esetében. Inkább az iránymutatást mondanám. Mert nincs olyan, hogy így kell, vagy úgy csinálni. Én csak a buldózer vagyok, aki vágja a csapást az erdőben. A motorokat nekik kell mozgásba hozni és a kormány is az ő kezükben van.

Milyen az élet Cipruson?

Nyugodtabb, mint itthon. Fényes, mivel télen is süt a nap. Mosolygósabb és egyszerűbb. Könnyebb a megélhetés, gyorsan eljutsz mindenhova, mivel nincsennek nagy távolságok. Mindig van friss gyümölcs és zöldség, és az emberek kevesebbet stresszelnek az utakon.

Sokszor látunk kicsavart pózokban. Ilyen hajlékony vagy, vagy kemény munka eredménye?

Az utóbbi. Sajnos. Vagy mégsem? Fent említettem, hogy irigykedem a lányom hajlékonyságára. De a tapasztalatom azt igazolja, hogy a természetes hajlékonysággal rendelkezők sokkal könnyebben lesérülnek. Másrészről tanárként jobban át tudom érezni milyen egy “merev” testben élni, mert az enyém is olyan volt. Szóval az utóbbi, hogy a kérdésre válaszoljak. Nagyon kemény, kitartó és hosszadalmas munka eredménye. 

Mit üzennél az Amasole jógásainak?

Azt, hogy legyenek mindig önmaguk. Bátran éljék meg a vágyaikat, merjenek autentikusak lenni, és ne ijedjenek meg a változástól.

Jutka az alábbi napokon vár mindenkit szeretettel az óráira az Amasole Jógastúdióban (1031 Budapest, Monostori út 29.)

2019. augusztus 12. 17.30 Flow jóga, 2019. augusztus 13. 9.00 Flow+yin, augusztus 13. 18.30 power jóga 

Oldalunk cookie-kat használ a jobb felhasználói élmény érdekében. További info