Folyamatosan fejlődni és fejlődésre inspirálni

Juditcsorbane

 

"FOLYAMATOSAN FEJLŐDNI ÉS FEJLŐDÉSRE INSPIRÁLNI" ez Csorbáné Pokrián Judit jógaoktatónk hitvallása. Nagyon hálásak vagyunk neki, hogy már 2014. óta színesíti az oktatói csapatunkat. Vele készült az alábbi interjú.

Jól emlékszem rád abból az időből, amikor 2013-ban elkezdtél nálunk jógázni. Minek esetleg kinek a hatására sétáltál be az első órádra?

Első órám az amasole jógastúdióban volt. Éppen az első családterápiás gyakorlatomat töltöttem az egyetem által kihelyezett VIII. kerületi családdal. Nagy fejtörést okozott számomra a család helyzetének a vezetése és a megfelelő útra terelgetése. Hazafelé vezetve a kocsiban gondolkoztam a jelenlegi szituáción és arra az elhatározásra jutottam, hogy lazítanom kell ahhoz, hogy tovább tudjak lépni. Menet közben megláttam a Szentendrei úton egy hirdetőtáblát, amelyen ez állt: „AMASOLE JÓGASTÚDIÓ”. A korábban fel sem tűnő tábla hirtelen fontossá vált számomra és egy éles kanyarral behajtottam az utcába. Éppen az aktuális óra a Yin nevet képviselte, melyről valójában fogalmam sem volt. Olyan hatással volt rám, hogy kifelé jövet már tudtam, éves bérletet veszek. Lényegében azóta jógázom és több oktatóképzésen vettem részt.  Meglátásom szerint a munkám mellett szükségem van egy békés, harmonikus, csendes, pihentető oktatásra, mely által a kiegyensúlyozottság jellemez.

Mit szeretsz legjobban a jógaoktatásban?

A legjobban mit szeretek? Úgy fogalmaznék elsőre, hogy kit, kiket. A gyakorlókat, a kezdőket és a haladókat. A legfontosabb számomra, hogy Ők jól érezzék magukat az óráimon. Ez azonban több szempontot jelent számomra. Az éppen aktuális napjuknak megfelelően bele tudjanak állni bizonyos helyzetekbe, fel tudják mérni mi az, ami a maguk és mások felé irányuló elvárásoktól teljesen függetlenül, tenniük kell. Hogyan tudom én őket ehhez hozzásegíteni, hogy érzelmileg, fizikailag és mentálisan egyaránt erősebbek, tapasztaltabbak, érettebbek és értékeikben gazdagabbak legyenek. A gyakorlatokat ez alapján teszem össze az óra menete közben. Ha változni szeretnénk, akkor bizony lelkileg is meg kell mozdulnunk.

Óráidon folyamatos megújulást tapasztalok, nagyon kreatív és intelligensen összeállított gyakorlatsorokkal dolgozol. Miből meríted az inspirációt?

Szerintem ezt az előző kérdésben megfogalmaztam, de megpróbálom kifejteni bővebben. Szeretem látni a fejlődést a gyakorlókban. Miért legyünk érzelmileg lehangoltak, amikor felhangoltak is lehetünk. Számomra a legfontosabb inspiráció a gyakorlás alatti érzelmi felszabadulás. Ha nem mindig a megszokott pózokat gyakorlod, fizikai és érzelmi irányultságod megváltozik. Meggyőződésem, hogy csökkenti a mentális stresszt, pozitív beállítottságot okoz, fokozott kognitív funkciókat eredményez.

JuditCsne

Napközben a szavakon keresztül gyógyítod a lelkeket, hisz Mentálhigiénés szakember vagy. Jógaóráidon ugyanezt teszed a testeken keresztül. Szerinted ez a két terület mennyiben támogatja egymást? Mit ad számodra az egyik és mit a másik?

Összességében a jóga és a mentális vezetés is pozitív pszichológiai, fiziológiai, változásokat hoz, és jobb életminőséget eredményez. Felmerül bennem a kérdés e téma kapcsán, hogy mennyire messze mennék el, hogy a lehető legrövidebb úton haladjak és segítő vezetővel gyakorolhassak? Számomra az út rövidségét a jóga adja, hiszen felszabadulnak az energiák és a megfelelő ösvényen haladást a segítő szakember mutatja meg.

Családanya vagy, rendelsz, tartod a jógaórákat, de mellette folyamatosan továbbtanulsz. Milyen területek érdekelnek és mi motivál?

Háromgyerekes családanyaként sok szereptevékenységem van. Tetszik, hogy több területen is helyt kell állnom és meg kell felelnem. Ehhez olyan gondolati viselkedési minták társulnak, melyek ellentmondásos aknamunkát váltanak ki. Ez nem csak a munkahelyen, hanem a családban is értelmezhető. Hiszen például a gyermekek felnevelése is közös projekt. Bármilyen nehéz helyzetben is vagyunk, ez visszafordítható és ha ez megtörténik egyenesbe jövünk. Flowba kerülünk és szárnyalhatunk. Ez kihívás számomra. Amikor lezárul egy projekciós folyamat, igen hiányérzetem van. Szeretem a fejlődést, mint amit már jeleztem, hogy a gyakorlók felé is a fejlődést inspirálom.

Fejlesztem magam a pszichológia terén is. Tudom, hogy nem lehet minden szektorban helyt állni, de számos kérdés van bennem amire választ várok. Ezért vágtam bele egy hároméves pszichológiai képzésbe. Nagyon nehéznek tűnő feladat, de a jóga ebben is segítséget tud nekem nyújtani.

IMG 2170 2

Mi a hobbid? Mivel töltöd szívesen a szabadidődet? Vagy ha a rengeteg teendőd mellett jutna rá időd, mi lenne az?

A szabadidőmben gyermekeimmel és a férjemmel szeretek lenni. Sokat járunk télen síelni. Egy szezonban, ha sikerül kétszer háromszor is megpróbálunk elmenni. Fontos számomra az utazás, világjárás, kalandok és a történelem. Olvasni is nagyon szeretek amire sajnos most nem sok időm lesz.

A vendégek főleg a szuper női és a gerincjógáidról ismernek, de az utóbbi időben a stúdióban előszeretettel tartasz power, és egyéb nagyobb erőbevetést igénylő órákat. Mit jelent számodra az erő?

Volt egy időszak az életemben, amikor jobban szerettem a nagyobb erőbevetést igénylő órákat. Jól esett kihajtani magamból az energiákat. Azt hiszem ez az erő mindig is bennem volt. Most megint elő-elő bukkant az egyéniségemből. Jól esik a lassúbb, lágyabb órák között egy intenzívebb nemcsak a hátizmokra irányuló, hanem a has, váll, medence, csípő izmok erősítésére koncentrálni. A teljesítményem növelése érdekében számomra fontos az intenzitás.

Nagyon köszönöm neked!  Jakab Adri 

Judit jógaóráin az alábbi időpontokban tudsz résztvenni az Amasole Jógastúdióban (1031 Budapest, Monostori út 29.):

Hétfő 10.30 gerinc

Kedd 17.00 gerinc, 18.00 női

Csütörtök 18.30 hot power

Péntek 17.00 női

Szombat 10.00 gerinc

Oldalunk cookie-kat használ a jobb felhasználói élmény érdekében. További info