A humor kizökkent a negatív hullámokból

"A hot pilates ad egyfajta önbecsülést, mert ezen az órán bizony sokszor „összefutunk” a nem létező határainkkal, amiket, ha nem is oly’ könnyedén, de mindig átlépünk"

                                                                    Andras profil

Lőwy Andrást már 3 éve láthatjuk az Amasoleban rendszeresen jógázni/hot pilateszezni. Idén ősztől pedig már hot pilatest is oktat nálunk. Én jól tudom, hogy miért, hisz átgondolt és örömteli döntés volt, hogy az amasole csapatában tudhatjuk. Megosztanád az olvasókkal a te oldaladat? 

Igen, idestova 3 éve járok, és ahogyan ez nálam lenni szokott, teljesen rákattantam a jógára, illetve még inkább a hot pilatesre. Abban az időben még komoly szinten futottam és kevés olyan edzés akadt, ami ekkora kihívást jelentett volna számomra, mint a hot pilates. Szerettem volna minél komolyabb szintre fejleszteni azt a fajta állóképességet, amit ez az edzés igényel. Kb. 8-10 hónapig annyira erősnek éreztem az órákat és ezzel párhuzamosan magamat pedig elég gyengének, hogy körbe sem mertem nézni, - még pillanatokra sem - mert abban a tudatban voltam, hogy bizony lemaradásom van a többiekkel szemben. Ez a befelé fókuszálás, - amely egy nagyon fontos szempont ennél az edzésformánál (is) - megtette hatását, mert igen jó kondícióra, erőre tettem szert. Mondhatni, elég magas szintre fejlődött a hot pilateses állóképességem. Nos, ekkor jött a képbe a jóga, ami azért egy jóval összetettebb és számomra nehezebb mozgáskultúra, inkább hajlékonyságot és lazaságot igényel(ne) és nagyon jól kiegészíti a hot pilatest, ami a jógával ellentétben, leginkább a  dinamikára, erőre és általános erőnlétre épít, illetve ezeket extra hatékonyan fejleszti is. Idén az ischiai jógatáborban került terítékre, hogy esetleg oktathatnám is ezt az edzésformát, amely számomra igen megtisztelő, mert egy szakmailag komoly szinten lévő intézménybe nyertem befogadást, amit az óráimon és azokon kívül is igyekszem meghálálni.

Fontos szerepet tölt be az életedben a testmozgás, ez könnyen leolvasható a testedről. Milyen rendszerességgel szerepelnek a heti beosztásodban és milyen jellegű mozgások?

                                                                             Andras

Örülök, hogy látszik is rajtam, de nem ez az elsődleges szempont, ez csak egy eredménye, vagy, ha úgy tetszik velejárója, amit nem olyan nehéz elfogadni. Lételemem a mozgás, nem tudom elképzelni az életem sport nélkül és nem is szeretném. Amolyan „műkedvelő” vagyok, sok sportot kipróbáltam és egészen tűrhető szintre fejlesztettem ezért van miből válogatnom amikor sportolni indulok. Minden nap sportolok valamit, talán 1 abszolút pihenőnapot engedélyezek, de azt is csak azért, mert a pihenés a fejlődés abszolút feltétele. Hot pilatesre heti 3X járok, ezek az edzések prioritást élveznek a többi előtt. Most, hogy rendszeresen tartok 1-1 hot pilates órát és paralel járok edzeni is,- Mesternőmhöz J, akitől még most is rengeteget tanulhatok óriási köszönet érte - még sokkal többet fejlődhetek én is, mert a tanítás, ahogy tapasztalom, komoly tanulás is, mind fizikai, illetve lelki síkon egyaránt.

Gyakorlóként mit szeretsz a hot pilates órákban? 

Teljesíti legfőbb elvárásaimat, amiket a sporttal szemben támasztok: kikapcsol, kifáraszt, fejleszt és bármilyen furcsán is hangzik, de ad egyfajta önbecsülést, mert ezen az órán bizony sokszor „összefutunk” a nem létező határainkkal, amiket, ha nem is oly’ könnyedén, de mindig átlépünk. Nem szabad megfeledkeznem a mindig ad hoc jelleggel verbuválódó, illetve sok törzstagot számláló társaságról sem, mert a csoportenergia nagyon fontos az ilyen típusú igénybevételnél és erre itt nem igen lehet panasz.

 Óráidon az önfeledten és a felszabadultan érzem magam, miközben energetikailag magasan tartod a szintet, így inkább a humoros, mint a csendes gyilkos kategória jellemez. Mit jelent számodra a humor?  

                                            kozos

Hát, a magam részéről nem tudom, hogy a csendes, vagy a humoros gyilkosnak örülnék e jobban, akár titulusként, akár vendégként élném meg. Elég ijesztő lenne, de viccet félretéve örülök, hogy így érzed magad az órákon, mert ez fontos célja egy szerintem jó oktatónak, hogy a fejlődést ne fogcsikorgatva kényszerítse ki, hanem a körülményekhez mérten a legfinomabban érje azt el. Hangsúlyozom, hogy a körülményekhez mérten, mert, ha a jógára a „sweet-pain” kifejezést szokták használni akkor ennek analógiáján, én a hot pilatesre a „sour-pain”-t használnám, egy kétség kívül édes érzéssel... az edzések végén. A humor - ami egyébként pont annyira szerves része az életemnek, mint a sport - nagyon sokat segít ebben. Fontos eszköznek tartom és használom is, a motivációban nagy segítségemre van és mindig örülök az értő közegnek. Szoktam nevetgélést hallani egy-egy „beszólást” követően, de olyankor kicsit visszaveszek, mert ez azért nem egy one night show és nem vehetem el a fókuszt, legalábbis nem teljesen, csak mondjuk, éppen a fájdalmas részekről. Ha úgy tetszik a humor szerintem,  jó értelemben szedál és kizökkent az esetleges negatív hullámokból és ez természetesen nem csak hot pilates órák idejére igaz, mert bizony sok(k) negatívnak vélt, vagy általunk annak titulált hatás ér minket életünk során is. Persze nem mondom, hogy mindet vicceljük el, de sok esetben bizony segít a humor és akkor használni élvezet és egyben mentőöv is. 

 Míg kiskoromban minden társasági találkozásnál előkerültek a viccek és nem is voltál menő ha legalább 5-10 új vicc nem volt a tarsolyodban. Ma egyre ritkábban látok embereket szívből nevetni. Mi lehet ennek az oka? 

Az igazi, jóízű nevetések szerintem kommunikációból fakadnak, úgy értem, hogy emberek közti, személyes, közvetlen kommunikációból. Ez ma sok helyen hiányzik, ennek rengeteg oka van: az esetleges túlhajszoltságtól, egészen a technika fejlettségi szintjéig, ennek kifejtése azonban külön cikket igényelne.

 Tudtommal nem eszel húst. Mióta és mi áll a döntésed hátterében? 

7 éve nem eszem húst, egy tibeti meditációs kurzus előtt javasolták, hogy 3 hétig ne egyek és én betartottam és így is maradtam. Az oka biológiai és filozófiai egyaránt. Nem tartom jónak, hogy gyógyszerezett, félelemben tartott és levágott állatok maradványai napokig a szervezetemben legyenek. Választom inkább a növényi fehérjét, a rengeteg gyümölcsöt (még az ínséges dolce vita idején is J) és a temérdek zöldséget. Természetesen nem ítélem el a húsevőket, nem is befolyásolom őket sem pro, sem pedig kontra, de azt azért vallom, hogy a radikális csökkentése a húsbevitelnek egy próbát mindenképpen megér(ne).

Oldalunk cookie-kat használ a jobb felhasználói élmény érdekében. További info