Ferenczy Andi 3 szerelme

AndikaablakFerenczy Andi 2012-ben jött el egy állásinterjúra az amasoleban, egy oktatótársam ajánlotta, akivel Ausztráliában kollégák voltak. Első pillanattól meg volt köztünk a szükséges közös hullám, ami azóta is tart. Így most őt kérdezgetem. 

Hogyan és mikor vált a jóga az életed részévé? 

21 évesen vettem részt életem első jógaóráján amire egy kedves barátnőm vitt el Budapesten. Borzalmasnak éltem meg akkor. A gyakorlás végére biztos voltam benne, hogy ez egyben az utolsó órám is volt. Aztán egy évvel később kiköltöztem Londonba és megmagyarázhatatlan okból, automatikusan elkezdtem keresni a Hot jóga termeket a környékemen. Nem sokkal ezután, már hetente 6-szor gyakoroltam a Bikram Jóga gyakorlatsort másik 60-70 emberrel a teremben. Az első hónapokban azt sem tudtam, hogy elől tükör van, annyian álltak előttem mindig. Sokat adott nekem a jóga intenzív gyakorlása, így az egész életem a köré építettem, hogy mikor tudok elmenni gyakorolni.

 7 évvel ezelőtt a világ másik feléről, Ausztráliából jött az ajánlás, hogy az Amasoleban szeretnél oktatni. Azóta színesíted a csapatunkat. Bejártad a világot, de úgy érzem, hogy végre meg is érkeztél. Jól látom? 

 Én is így érzem. Amikor elhagytam Magyarországot 2008-ban, azt gondoltam, hogy többé nem akarok már itt élni. Majdnem 5 évvel később, amikor épp Ausztrália után, Costa Rica érintésével hazajöttem, tudtam, hogy többé nem akarom elhagyni az országot. El kellett mennem ahhoz, hogy hazaérhessek. Nem az országunk fordult akkorát, hanem én. Kiderült, hogy amit keresek, az itthon van, vagy itthon is, de meg kellett formálódnia nyers, dacos gyermeki énemnek ahhoz, hogy ezt megélhessem. Jó helyen vagyok itt, már évek óta így érzem.

 Sok féle órát tartasz az Amasoleban, melyik áll hozzád a legközelebb? 

Mind közel áll hozzám valamiért. Szeretem a Sole Hot gyakorlatsor állandóságát, ismerősségét. Élvezem a Gerincjóga órák precizítását, és a Power órák stabil erejét. Ha muszáj lenne egyetlen órát választanom, az talán mégis a Hot Pilates lenne. Most. Egy éve múlva talán másképp gondolnám.

 Mire helyezed a hangsúlyt az óráidon? 

A középponti jelenlétre. Egy jó ideje minden tevékenységben és általam tartott órában is gyakorlom és arra hívom a nálam gyakorlókat, hogy megtaláljuk azt a helyet magunkban, ami nem változik, ami nem inog meg. Azt a minőséget, akit nem zavar, ha ötször esik ki a test ugyanabból a pózból, és nem fuvalkodik fel attól sem, amikor állati szépen sikerül egy asana. Derűs nyugalom, fókusz, légzés, figyelem - ezek a hívószavaim.

 Mit jelent számodra a jóga?

A tudatosság fejlesztésének egy eszközét. Sokat tanultam az emberi tudat természetéről az elmúlt években. Egyrészt a az Integrál Pszichológiában végzett tanulmányaim miatt, másrészt saját meditációs gyakorlásom mélyülése, és természetesen a jóga gyakorlása miatt. Nekem a jóga egy spirituális jármű, ami “belső-felső” helyekre visz el.

Azt mondják, hogy a gyerekeink a legnagyobb tanítóink. Mit tanít neked a kislányod? Miben változott az életed, amióta világra hoztad? 

Mindenben. A “legyen, ami lenni akar” és az “ez van” tanulságos leckéi voltak az első néhány évünknek. Ekkor volt a legjellemzőbb, hogy hiába tervezek előre, minden megdőlhet egy nyűgös napon. Sokat tanultam a fizikai teljesítőképesség határairól és arról, hogy általában van még tovább, amikor azt hisszük a végére értünk. Tanultam a szeretetről. Le sem tudom írni, hogy mennyi mindent. Sokat tanultam magamról és a saját gyerekkoromról abból, ahogy egy-egy nehéz helyzet megpróbált anyaként. Nem véletlenül hívják önismeretnek a szülői létet. Most, hogy Emma már majdnem 5 éves és az életünk tervezhetőbb, újratanulom, hogy magamat is fontos személyként kezeljem az életemben.

IMG 2756

 Egyedülálló anyaként szerteágazó a tevékenységed. A jógaoktatás, a válásod, és Emma nevelése mellett elvégeztél egy színvonalas iskolát is, jelenleg Integrál Tanácsadóként is dolgozol. Mi volt ennek az időszaknak a legnehezebb része? Mi vagy ki nyújtotta a legnagyobb támogatást benne? 

 Mindenképpen nehéz éveken vagyok túl, ez igaz. Azt hiszem az állandó bizonytalanság volt benne a legnehezebb. Hogy sosem lehetett tudni mit hoz a holnap. A válás, egy megterhelő életesemény. Az enyém majdnem egy évig tartott, és bár nem volt kifejezetten “csúnya”, mégis sokat kivett belőlem emberként. Visszatekintve sokkal világosabban látom, hogy mennyit. Szürreális tapasztalat teljes mértékben szembe helyezkedni egy olyan emberrel, akivel nem sokkal azelőtt esküdtél meg egy életre szóló partnerség reményében. Sok kérdést vetett fel bennem, melyekre választ akartam találni. Legtöbbükre sikerült.

IMG 2757

3 szerelem segített át a nehéz éveken. Az egyik Emma; a másik Patrik, a párom; a harmadik, a jóga. Azokban az időkben az óráim túlnyomó részéről úgy jöttem ki, hogy, azt éreztem nekem nagyobb szükségem volt a teremben eltöltött időre, mint a hozzám érkező gyakorlóknak.

 

Köszönöm neked Andi, hogy taníthatjuk és támogathatjuk egymást: Jakab Adri

2019.11.12.

Oldalunk cookie-kat használ a jobb felhasználói élmény érdekében. További info