Ázsiából hozott tudásával és tapasztalatával

Kálmán Mária, aki Ázsiából származó tudásával kápráztat el minket.

Emlékszem anno az első között voltál, aki felavatta a kismamáknak fenntartott ablak közeli várandós hot jógás helyet. Hogyan bukkantál rá az amasolera?

                                                                                       image4.jpeg

2013 őszen költöztünk a jógastúdió közelébe. Mindig mozogtam és várandósan is szerettem volna mindezt folytatni. Kerestem a közelünkben színvonalas, sokféle órát adó jógastúdiót és így találtam az Amasolera. Bár a Sole Hot aktív gyakorlás, a várandósság teljes ideje alatt tudtam csinálni, mert nagyon jól esett. Emlékszem anno a módosításokat Andival beszéltem meg. A stúdió megfogott az energiadús, modern atmoszférájával és a kitűnő oktatókkal.

Fiatalkorod óta mozogsz, hogy jött az életedbe a jóga?

Japánban kerültem kapcsolatba a jógával több mint egy évtizeddel ezelőtt. Erre terelt az utam. Korábban inkább a sportos és táncos mozgásformák vonzottak, a zene és a mozgás együtt leginkább. Japánba költöztünk a párommal és el kellett valamivel foglalnom magam. Ō dolgozott, én tanultam japánul, felfedeztem Tokiót. Hamar jött egy ajánlás, hogy angol nyelven is indul jógaoktatói képzés egy kiváló stúdióban. Így belevágtam. Nem bántam meg, életre szóló barátokat találtam a világ minden tájáról, és szép lassan én is átalakultam kívül-belül. Többek között Yogiraj Alan Fingerrel, Shiva Rea-vel volt szerencsém találkozni és workshopjukon részt venni. Autentikus élmények értek.

image3.jpeg

Milyen jógairányzatok állnak közel hozzád? 

Az utóbbi években sokféle stúdióban szinte mindenféle irányzatot kipróbáltam. Az utolsó 3 évet a tanulás és elmélyítés tekintetében a yin jógának szenteltem, ezért ma is ez áll hozzám legközelebb. Szerteágazó terápiás hatásai miatt nagyon kedvelem. Sokat tanultam az oktatómtól Szingapúrban, többek között instruálni azokat az apró kis mozdulatokat, amik a legfontosabbak egy ászana felvételekor. De a yin ellentétei is vonzanak, a yin és yang így egészíti ki egymást. Az utóbbi időben itt Magyarországon a Bikram módosított sora újra előtérbe került az életemben. A sorozat alapos megismerésével, azzal, hogy Sole Hot oktató lettem, sokkal hatékonyabban tudom gyakorolni ezt a jóga stílust, jobban érzem formáló, kedvező hatásait. Nyilván ehhez a sok év tapasztalata is kellett, hogy a légzés, és a célként megjelölt könnyedség mennyire befolyásolja a gyakorlást.A hatha jógára építő power jóga, mint óratípus szintén közel áll hozzám. Mindig várom a találkozást a keddi órán felbukkanó, fejlődni akaró, új kihívásokra vágyó jógázókkal! Szeretem az intenzív, kreatív és a keringési rendszert is megdolgoztató, magasabb intenzitású órákat.

image0.jpeg

Mire helyezed a fókuszt a saját gyakorlásod és az óráid során?

Mindkettőben hasonló a fókusz, amit szem előtt tartok.A prevenció az elsődleges cél, az ízületek, kifejezetten a gerinc és a térd védelme, valamint az esetleges sérülések megelőzése. A másik fókusz a precizitás és pontosság. Az ászanák úgy fejtik ki jótékony hatásukat, ha minél pontosabban, hatékonyabban végzik őket. A harmadik a határok tologatása, a fejlődés. Már a gyakorlás maga is előre visz nap mint nap, de ha tréningszerűen, vagyis rendszeresen és tudatosan képzed a tested, mélyíted az ászanákat, akkor egyre tisztábbak lesznek a mozdulataid, vele a gondolataid is és így tereled a tested az egyensúly és összhang felé. Ázsiában tudatosították bennemA jóga a testednek és lelkednek egyfajta táplálék, kell az ízületeknek, izmoknak, keringésnek, idegrendszernek.

 image1.jpeg

Többször éltetek a családoddal Ázsiában. Mesélnél arról, hogy mely országokban és mit tanultál a keleti mentalitásból? Tetszett? Visszavágysz? 

Nagyon tetszett mindegyik ország, bár először nehéz volt mindenhol, hol jobban, hol kevésbé :).A japán mentalitás: a kultúra és hagyományok tisztelete, az udvariasság, a közösségi szabályok követése és betartása, mind-mind nagy hatással voltak rám. A minőség és részletek náluk megkérdőjelezhetetlenek, ezek nekem is fontosak.Szingapúrban szintén a szervezettség áll a középpontban, amely a modernséggel párosul. Ott szabályokat megszegni nem lehet. Itt ismertem meg egyik legjobb barátom, egy kínai hölgyet. Általa sokat tanultam a kínai szokásokról, ételekről, kultúráról. A maláj emberek emberszeretete, kedvessége lenyűgöző volt. Mindig mosoly es kedvesség fogadott. Örömmel próbálták ki az új dolgokat, ez nagyon tetszett.Mindegyik hely egy kulináris utazás is volt egyben. Folyamatosan igyekszem becsempészni az otthoni étkezésbe azokat az ismereteket, amit az évek alatt főleg Ázsiában szereztem. Például mely olajok, sók alkalmazása előnyös és milyen módon kell fűszereket használni.Nagyon tetszett a külföldi élet, és igen, visszavágyok picit, mert jó a tapasztalás, a nyitottság, látni és megismerni más kultúrákat. De persze itthon is jó, ahol mindezt kamatoztatva folytatom az utam.

image2.jpeg

Ha nem láttalak volna várandósan jógázni a SOLE Hot jóga óráinkon, akkor nem is hinném el, hogy 3 gyerekes családanya vagy. Mi a titka? 

Nincs titka. A tudatosság fontos számomra, hogy hogyan élem az életem, hogyan haladok a célok felé. Persze az idő hatékony beosztása nehezíti mindezt. Mindig vannak akadályok, de ha folyamatosan fókuszálsz, akkor megvan az irány. Nap mint nap a körülöttünk levő sok információból a számomra értékesek kiválasztása és hasznosítása kerül előtérbe.

Kálmán Mária rendszeres órái az Amasoleban: 

hétfőn 9.00-10.15 Hot Power

kedden 18:30-19:45 Power, 20:00-21:15 Yin

szerdán 08:30-10:00 Sole Hot, 10:30-12:00 Gerincjóga

csütörtökön 07:00-8:30 Silent Sole Hot

vasárnap 10:00-11:30 Sole Hot

Oldalunk cookie-kat használ a jobb felhasználói élmény érdekében. További info