A klimaxoló nőnél már csak a klimaxoló férfi lehet gázosabb

 

Mens Health Andropause 1600 810x540

Ha hormonokról van szó, akkor rögtön a nők jutnak eszünkbe, legyen az a havi ciklus előtti, vagy a változókori hormonhullámzás. Sokan talán sosem hallottak még az andropauzáról, azaz a férfi klimaxról. Pedig, ahogy a nők testében az évek múlásával csökken az ösztrogénszint, úgy a férfiakéban ez idő alatt a tesztoszteroné. Az alacsony tesztoszteronszint nem csak szexuális téren okoz problémákat, mint a libidóesés, megtermékenyítési problémák, de sajnos növeli a korai halálozás esélyét, az elhízást, a cukorbetegség kockázatát, lassítja az anyagcsere folyamatokat, csontritkulást és prosztata megnagyobbodást is okozhat. Felkerül rájuk az úszógumi, feledékennyé, motiválatlanná, sértődékennyé és döntésképtelenné válnak. Az éjszakákat az álmatlanság és az izzadás, a nappalokat pedig a hiszti uralja.

30 év felett a férfiak tesztoszteron szintje évente 1-2%-kal csökken, melynek fő okai a kutatások szerint nem az évek múlásában, hanem sokkal inkább az életmódban keresendők.

A tesztoszteron meghatározza a libidót, a csontsűrűséget, az izomtömeget, az erőt, a motivációt, a memóriát és a zsírégetést egyaránt. Nincs ok aggodalomra, hisz kis odafigyeléssel már nem is olyan tragikus a férfiak helyzete.

Íme 8 természetes módszer, amivel növelhető a tesztoszteron szint:

  1. D vitamin/napsütés  Az alacsony D-vitamin és tesztoszteron szint kéz a kézben járnak. Napozz hetente 15 percet, hogy szinten tartsd a testedben a D-vitamint, ami szintén hormonként termelődik a napsütés hatására. Ha nincs rá lehetőséged és kívülről kell bevinned, akkor a D3-at részesítsd előnyben a D2-vitaminnal szemben.
  1. Szerves cink bevitel: a testnek cinkre is szüksége van a tesztoszteron termeléshez.
  1. Káposztafélék fogyasztása Érdemes tudatosan növelni a tányérodon a mennyiségüket, hisz a fejes káposzta, brokkoli, kelbimbó, kelkáposzta, kínai kel, leveles kel és a karfiol is mind glucobrassicinben gazdagok, mely csökkenti a zsírt a zsigerekben és lenyomja a férfiak ösztrogénszintjét.
  1. Növekedési hormon emelése, mely lassítja az öregedési folyamatokat is. Könnyen növelhető kielégítő alvással, és intenzív mozgással.
  1. Kortizol szint csökkentése Csökkentsd a stresszt az életedben! Minél több kortizolt termel a test, annál kevesebb nemi hormont tud. Legyen szó férfiakról vagy nőkről, érdemes kordában tartani a kortizol szintet, hisz amint kibillen az egyensúlyi állapotából borítja magával a pajzsmirigy hormonokat és a nemi hormonokat is. Szuper hatékony ellenszere a yin jógák látogatása, étcsoki fogyasztása, sok alvás és az orgazmus. Kávé és alkoholfogyasztás kerülendő.
  1. HIIT – hot pilates, power jóga  A magas intenzítású tréningek hatékonyabban serkentik a tesztoszteron termelést, mint a kevésbé intenzív aerob mozgások. A hirtelen és gyors mozgások stimulálják az izmokban az androgén érzékeny szöveteket, így üzenetet küldenek a testnek a tesztoszteron termelésre, ahogy az erőkifejtést igénylő edzések is.
  1. Támogasd a melatonin termelést! Tilos az éjszakai monitorhasználat!  Az okostelefonok, laptopok, tabletek monitorjai által kibocsátott kékfénye jelentősen elnyomja az agyalapi mirigy melatonin kibocsátását, amely elengedhetetlen a pihentető alváshoz és így a tesztoszteron termeléshez. Igyekezz sötétedés után mielőbb kikapcsolni őket, hisz az éjszakai kékfény a normál fénynél intenzívebben hiteti el a szervezettel, hogy még mindig nappal van, ezért ébernek kell maradnia. Ezeket az eszközöket tartsd minél távolabb magadtól éjszaka, és tegyél meg mindent annak érdekében, hogy 23 órától már nyugodtan alhass.
  1. Alvási szokások megváltoztatása A testünk alvás közben termeli a tesztoszteront. Azoknak a férfiaknak, akik a szokásos 8 óra helyett csak 5 órát alszanak átlagosan 10-15%-kal csökken a tesztoszteron szintjük. Mivel az alvási szokásainkat nehéz megváltoztatni, így érdemes kis lépésekkel kezdeni. Minden héten legalább 15 perccel korábban lefeküdni, egészen addig, amíg eléred a kitűzött célt.

A fenti javaslatokkal nem csak a férfi nemi hormonok egyensúlyáért dolgozhatunk, hanem a női hormonokért is. Ezen javallataim segíthetik a női klimax tüneteinek csökkentését is.

Andropause 1 1024x682

A női szervezet is termel átlagosan napi 250 mikrogramm férfi nemi hormont, amely elengedhetetlen számukra is, hisz izmot épít, csontot erősít, növeli a test ellenállóképességét és feltüzeli a libidót. Férfiak esetében a tesztoszteron termelődés ennek 10-20 szorosa is lehet.

Mit a teendő, ha a női testben esetleg túl magas a mennyisége?

  • Tartsd meg az egészséges súlyodat! A súlycsökkenéssel a tesztoszteron szint is csökken.
  • Hagyd el a lisztet, a cukrot és a finomított szénhidrátot az étkezésedből, így a férfi nemi hormonok termelése 20%kal csökkenhet.
  • Fogyassz több rostot! Hisz a tesztoszteron úgy tapad a belekben a rostokhoz, mint a macskaszőr a pulcsihoz. Minél több rostot eszel, annál több ürül ki belőle.
  • Kerüld a tejtermékeket! Minden tej tartalmaz hormont, még a legelőn sétálgató legboldogabb teheneké is, hisz a borjaikat ezzel táplálják, és serkentik azok növekedését. Így ezek a hormonok képesek felborítani az emberi test természetes hormonegyensúlyát. Ezenkívül fokozzák a gyulladásos folyamatokat a testben, melyre az a megnövekedett férfihormon termeléssel reagál.

Ez ismét egy olyan helyzet, amit érdemes a férfiaknak és a nőknek együtt, kéz a kézben megoldani.

Jakab Adri 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oldalunk cookie-kat használ a jobb felhasználói élmény érdekében. További info