Ágota finom szövésű jógahálója

TurócziÁgotaInterjú Turóczi Ágotával, aki az amasole 2012. évi nyitása óta a okatatói csapatunk gyökeres tagja. Jelenleg kismama és yin jóga órákat tart, de tervei között szerepel hormonjóga és egyéb nőknek szóló tanfolyamok szervezése is. 

Mit jelent számodra a jóga?

Úgy képzelem, mint egy finom szövésű hálót, ami bennem van, és én benne vagyok. Rendkívül erős és rugalmas, minden mozdulatommal, gondolatommal változik kicsit, és én is változom vele. A jóga számomra az út, ami kanyarog a lábam alatt: néha köves, néha simább, néha elágazik, majd összefut. Lépkedek rajta...

Hogy találkoztál vele?

Gyerekkoromból emlékszem, hogy apukám reggelenként 6 előtt kelt fel jógázni. Az előszobánkban volt csak akkora hely, hogy elférjen és több réteg takarót tett le a kőpadlóra. Nem kellett mindentudó matrac a gyakorláshoz :) Emlékszem még a könyvespolcunkon Dr. Vígh Béla jógakönyveire. Ezek az élmények tudat alatt mindig velem voltak, vannak. 

2004-ben kezdtem jógázni, nem tudom már konkrétan miért, csak akkor az volt a következő logikus lépés. Míg mindent nagy lendülettel, szélsebesen csináltam az életembe, közben nagy megdöbbenéssel vettem észre, hogy mennyire át tudom magam adni a pillanatnak jógázás során. A gyakorlás alatt pedig megállt körülöttem az idő, lelassult a légzésem és mélyen benne voltam az ászanákban. Nem sokkal később pedig azt ismertem fel, hogy bár fizikai mozgást végzek jógázáskor, nem csak fizikai hatásokat tapasztalok. Akkor meséltem a barátnőmnek, hogy úgy érzem, a jóga mindig része lesz az életemnek. És valóban, azóta is...

Mi motivált arra, hogy a jógával a születést támogasd?

Saját várandósságom volt a legnagyobb inspiráció arra, hogy a jóga áldásos hatásait megismertessem a várandós nőkkel. Elképesztő átalakuláson mentem/mennek át testileg-lelkileg, egy új életet növesztgetnek pocakjukban, anyává válnak - nehéz mindig megmaradni a középpontunkban. A jóga csodás módon tudja támogatni a kismamákat és párjaikat ebben a sorsfordító időszakban.

TurócziÁgota4TurócziÁgota2

Mit élsz át dúlaként? Mit szeretsz legjobban a szüléskísérésben?

A várandósság, szülés, születés mára kikerült a hagyományos, támogató közegéből. Most alakítjuk ki az új területeket, határokat, szerepeket. Mi mindannyian - az új családok, nagyszülők, jógaoktatók, dúlák, a várandósok barátnői. Számomra a dúlaság legszebb része, hogy segítem a várandósokat, a szülő nőknek megtalálni saját útjukat, döntéseiket, erejüket.

Mivel töltöd legszívesebben a szabadidődet?

Szabadidőmben a legjobban olvasni szeretek, de közel áll hozzám a kézműveskedés, a kreatív alkotás is. Pár éve tanultam meg evezni és teniszezni, ezek az aktív sportok csodálatos kiegészítői a jóga gyakorlásomnak és tanításomnak. 

Milyen változásokat hozott az életedbe a jógaoktatás?

A jóga folyamatosan alakít bennünket. Finoman hámozza le az évek alatt ránk rakódott zsigeri reakcióinkat, félelmeinket. Az álarcokat és ragaszkodásokat. Oktatóként még inkább!!!  "A jóga az önvaló útja, önmagunkon át, önmagunkhoz." Bhagavad Gita ("Yoga is the journey of the Self, to the Self, through the Self.”)

Miben lesz másabb az ősszel induló kismama jóga oktatóképzésed, mint más kismama képzések?

Adrival úgy döntöttünk, hogy belevisszük az 5 elem tanát a képzésbe, ahogy azt a yin jógaóráinkon is tesszük. Olyan komplex összefüggésrendszert tervezünk átadni, ami nem csak ebben a csodás várandós időszakban lehet hasznos a nők számára. (Bővebb információt itt találsz: http://amasolejoga.hu/hu/oktatokepzes/uj-egyedulallo-kismama-joga-oktatokepzes)

TurócziÁgota3

Végül elmesélem nektek Ágotával való első találkozásunk történetét: Még a stúdió megnyitása előtt Ágota felhívott bennünket, hogy azt hallotta valami szuper dolog fog nyílni a Rómain. Már aznap elküldte az önéletrajzát, másnap pedig találkoztunk is a szomszédos Allegretto étteremben. Azonnali kölcsönös szimpátia volt közöttünk, az interjú során még a tiramisumat is felajánlottam neki, amivel mély nyomot hagytam benne. Meggyőződésem, hogy az első megérzéseinkben nem csalódunk. Vele kapcsolatban ez nagyon bevált, kölcsös támogatói és tanítói vagyunk egymásnak, és ez csodás érzés. 

 Jakab Adri, az amasole jógastúdió szakmai vezető 

Oldalunk cookie-kat használ a jobb felhasználói élmény érdekében. További info