Intim torna jó tanácsok

Rejtett izmaink, rejtett erőforrásunk

A keleti kultúrákban az intim izmok erősítésének tudománya ugyanúgy öröklődött anyáról lányra, apáról fiúra, mint a háztartási teendőké. Hazánkban ennek még nincs évszázados hagyománya, de évről évre egyre több nő és férfi ismeri fel teste rejtettebb részeinek formában tartásának jelentőségét - akár mert egészséges és az is szeretne maradni, akár mert problémák merültek fel, amelyek orvoslásában az intim izmok állapotának javítása, erősítése is fontos szerepet játszik.
“Ne nevettess, mert bepisilek!” – ugye, ismerősen cseng ez a mondat? Talán kevesen tudják, hogy ilyenkor a stressz-inkontinencia egyik fajtájával állunk szemben, ami azt jelenti, hogy erős hasi nyomás hatására akaratlan vizeletvesztés alakul ki az illetőnél. A 18 éves fiatalok fele(!) találkozott már a stressz-inkontinencia jelenségével A helytelen testtartás, az ülő életmód már fiatal korban hozzájárulhat a záróizmok gyengüléséhez.
A szülésre készülő vagy nemrég szült nők többségének leginkább talán a gátmetszés és az azzal kapcsolatban hallott érvek és ellenérvek jutnak eszébe, ha az altesti izmok, gátizmok tornájáról hall. Intim testrészeink edzésével, erősítésével azonban nem csak a szülésre készülve vagy közvetlenül azt követően érdemes gondot fordítanunk, hiszen a napi rutinba beépített, rendszeresen végzett gyakorlatok minden életkorban - férfiaknak és nőknek egyaránt - számos területen kedvező hatással lehetnek a szervezetre.
A medencealapi izmok nagyon összetett és fontos feladatot látnak el; nem csak a végbél, a hüvely és a húgycső záróizmait foglalják magukba, de a hasüregi szerveket is ők támasztják alá.
A medence és a gát izmainak tudatos edzésével például nem csak a szülés után esetleg "problémás" hüvely- és gátizmokat segíthetjük visszarendeződni eredeti állapotukba, de enyhíthetjük menstruációs fájdalmainkat, javíthatjuk altesti izmaink, szerveink általános állapotát, állóképességét, elkerülve ezzel az altesti gyulladásokra való hajlamot, sokat tehetünk (akár megelőzésként is) az inkontinencia, a hüvelygyulladás, a prosztata megbetegedése és az aranyér kialakulása ellen, és jelentős mértékben fejleszthetjük szexuális életünket is.
A medencefenék és az alhas izmainak erősítésére kidolgozott Kriston-módszer az ott található izmok tudatos megfeszítésén és ellazításán alapszik. Miután egy hivatalos Kriston trénertől megtanultuk a gyakorlatokat, a rendszeres edzéshez nem lesz szükségünk semmiféle edzőteremre vagy külön időpontra, mindössze akaraterőre és napi 12-15 percre az életünkből.
A gyakorlatok elsajátításáig is sokat tehetünk a medencefenék és az alhas izmainak rugalmasságáért: elsősorban ügyeljünk a megfelelő testtartásra. Ülés, állás közben egyenes testtartással elkerülhetjük, hogy hasi szerveink folyamatosan préselődjenek - ahogy az görbe háttal történik -, így alhasi izmainkra is kisebb nyomás nehezedik. Valamint kerüljük a préselve ürítést,: mind a vizeletet, mind a székletet érdemes a saját tempójában “kiengedni”, plussz hasűri nyomás létrehozása nélkül.
Gátunk gondozása, edzésben tartása, ápolása pedig meghálálja a törődést, ezt Te is megtapasztalhatod!