Személyre szabott gyakorlatsor

maganora javitasHa sokat utazol,vagy csak hektikusabbá válik a sok szabadtéri program által a nyarad, akkor jógázz otthon, vagy bárhol ahol épp vagy! 

Minden bizonnyal megtapasztaltad már, hogy rengeteg előnnyel jár, ha eljársz egy jógastúdióba jógázni. Hisz egy kicsit lustább napodon is inspirálóan tud hatni rád a többiek energiája, ki tudod hozni magadból a legtöbbet. Ha magad alatt voltál előtte akkor a csoportos energia tutira felhúz és repkedve térsz haza. Ha egész nap döntést hoztál, irányítottál, akkor is jól esik rábízni magad az oktatóra és hagyni, hogy a tested kövesse az utasításait. 

Ezzel szemben nagy kitartást és szorgalmat igényel az otthoni gyakorlás.A rendszeresség, az önmagadra fordított idő és figyelem mindig meghozza a várt pozitív hatását. 

Ilyenkor lehetőséged van áramolni a flowval és saját a pillanatban született gyakorlatsort végigcsinálni vagy használhatod a napüdvözleteket is vagy a holdtáncot  is, mind nagyon hatékony tud lenni. 

Ennél még jobb, ha lehetőséged van egy a te testednek és lelki állapotodnak megfelelő saját gyakorlatsort végigjógáznod. Ne feledd, sok kötött gyakorlatsor, amit ma használunk (pl. Astanga, Bikram) mind az adott guru saját gyakorlatsora volt, amit az ő mesterük az ő testükre szabottan írt terápiás céllal. 

Ugyanúgy, ahogy szerencsés esetben csak besétálsz egy divatáru üzletben leemeled a ruhát és pont rád szabták, a színe a fazonja is teljes mértékben olyan, amit megálmodtál, majd boldogan megveszed és hazaviszed. Ugyanez előfordulhat egy jógagyakorlatsorral is, amennyiben pont neked való az a kötött sorozat. 

Talán mindenki ismeri a különbséget, amikor lehetősége van kiválasztani az anyagot, a színt és a neki legjobban álló fazont. A gyakorlott szabó a testére alakítja, és az a ruha csak az övé lesz, pont úgy áll rajta, ahogy neki a legelőnyösebb kiemelve mindazt, amit hangsúlyozni kell és esetleg elfedve, amit annyira nem. 

Ugyanez történik egy egyénre szabott jógagyakorlattal is. 

A különbség, hogy az anyagot sem kell kiválasztanod, csak hozod a tested és lelked az adott állapotában, megbeszéljük, hogy hány percet tudnál napi szinten szánni a gyakorlásra. Ez lehet 5-10-20-45 perc vagy akár másfél óra is. 

Pár tesztgyakorlaton keresztül haladva megnézzük, hogy milyen korrekciók szükségesek, jól dolgozik-e minden izom, ami a gerinced és ezáltal a teljes tested és lelked állapotáért felel. Mik azok a területek, amik bezártak és érdemes lenne nagyobb hangsúlyt fektetni rá, ezáltal oldva a lelki okokat is. 

Közben a fejemben elkezd összeállni a sok különböző, általam alkalmazott jógaterápiás módszerből egy neked való mix. Melyben maximálisan figyelembe vesszük, hogy mi a célod a gyakorlással (fogyás, hormonegyensúly, nyugodt alvás, gerincproblémák, hangulatjavítás és hosszasan sorolhatnám). 

Végiggyakoroljuk és lépésről-lépésre átbeszéljük, hogy mire kell figyelned. Közben fotók készülnek rólad, hogy könnyebben emlékezz a gyakorlatokra, így később láthatod a változásokat is. 

Igény esetén összeállítok belőle egy mini videót, ami pont olyan hosszú lesz, mint ahány percet szeretnél rászánni. Ha szeretnéd a hangomat is hallani, arra is van lehetőség, ebben az esetben  hanganyagot is rendelhetsz hozzá. Pár hét múlva újra találkozhatunk, átbeszéljük a változásokat, ha szükséges módosítunk gyakorlatokon, kiegészítjük új gyakorlatokkal.

Ha felkeltettem az érdeklődésedet keress bátran!

Jakab Adri

Oldalunk cookie-kat használ a jobb felhasználói élmény érdekében. További info