75 perces jóga nidra - március 20-án

IMG 6250Jóga nidrá

A jóga nidrát fordíthatjuk jógikus alvásnak, de valójában sokkal többet jelent.

A jóga nidrá egy mélyrelaxáció ami teljes fizikai, mentális és érzelmi ellazulást tesz lehetővé. Létrehozza a meditációhoz szükséges tudati és fizikai állapotot, azonban még nem meditáció, hanem annak „előszobája”( pratjáhára, tehát az érzékek visszavonása). Relaxációban tapasztalhatjuk, hogy az alvás és ébrenlét közt egy igen finom határ húzódik. A jóga nidrá gyakorlásával nem csak elérjük ezt az illékony határt, állapotot, hanem hosszabb időt töltünk el benne. Ez alatt, az elme éber, de az ébrenléttől eltérő állapotban van, a fizikai test pedig teljes mértékben ellazul, mint alvásban emiatt egy 45 pecres jóga nidrá 4 órányi alvással ér fel.

Egy másik fontos része a jógikus alvásnak a szankalpa, avagy elhatározás, pozitív megerősítés. Jóga nidrában elültethetünk elménkben elhatározásokat, változtatni kívánt dolgokkal kapcsolatos gondolatcsírákat, amik így sokkal hatékonyabban indulnak fejlődésnek bennünk, mint a hétköznapi fogadalmak vagy elhatározások.

A jóga nidrá pozitív hatásai

· a fizikai test teljes ellazulása, felfrissülése

· stressz oldás

· a koncentrációs képesség javulása

· rossz szokásaink átalakítása elhagyása

· a memória javítása

· a kreativitás fejlődése

· meditatív tudatállapotok megtapasztalása

· relaxációs képesség fejlődése

· a test és elme közötti összhang fejlődése, ezáltal a belső tudatosság felébredése

A 75 perces jóga nidrá óra tematikája:

A test és elme felkészítése a gyakorlásra könnyed légző gyakorlatokkal és a egyszerűbb ászanákkal, az ideális relaxációs testhelyzet személyre szabott beállítása, 45 perc jóga nidrá.

A jóga nidrát vezeti: Horváth Zoltán

időpont: 2018. március 20. 10:30.

Részvételi díj: 2500 huf/fő